Vier nieuwe bussen op aardgas voor Gents schoolvervoer…

Sinds december 2018 brengen vier nieuwe bussen op aardgas van de Stad Gent leerlingen naar hun bestemming. Dat is één van de maatregelen waarmee de Stad en het OCMW Gent voor minder, efficiëntere en duurzamere dienstverplaatsingen gaan.

 

Vier nieuwe schoolbussen

De Stad Gent heeft negen oude dieselbussen, die voornamelijk schoolkinderen vervoeren. Daarvan zijn er vier vervangen door CNG-bussen. Op termijn zullen ze allemaal worden vervangen door dieselvrije, duurzame alternatieven.

 

Het is de eerste keer dat er gekozen wordt voor bussen die op CNG (Compressed Natural Gas) ofwel aardgas rijden. Dit is een zuinige en comfortabele energiebron en het is een milieuvriendelijk alternatief voor diesel, de brandstof waarop bussen meestal rijden. De CNG-bussen kosten 330.000 euro per stuk. Dat is een stuk duurder dan dieselbussen (150.000 euro), maar ze zijn veel goedkoper dan elektrische bussen (800.000 euro).

Zelf duurzaam denken en doen

De doelstelling van de Stad Gent en het OCMW is duidelijk: verminder de CO2-uitstoot van de dienstverplaatsingen tegen 2030 met 40% (ten opzichte van 2007). Om dit te bereiken, nemen de Stad en het OCMW hun medewerkers mee in een duurzaam verandertraject. Er wordt hard gewerkt om dienstverplaatsingen zo veel mogelijk te vermijden, te verduurzamen en te vergroenen, in combinatie met een verstandig gebruik van middelen. De inzet van de nieuwe CNG-bussen past binnen dit plan.  

Vloot vergroenen

Daarnaast hebben de Stad en het OCMW Gent nog duurzame maatregelen genomen: het wagenpark wordt verkleind en sinds 2018 worden er enkel elektrische en hybride personenwagens en bestelwagens aangekocht.

 

Tegen 2030 worden alle bussen en vrachtwagens van de Stad en het OCMW Gent vervangen door een dieselvrij alternatief. Met de aankoop van deze vier schoolbussen is de eerste stap naar duurzame alternatieven gezet. De Stad ziet de meerkost als een investering in de toekomst.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten