Alle secundaire scholen in Gent melden opnieuw aan…

De Gentse secundaire scholen en diverse scholen in de buurgemeenten werken voor de inschrijvingen van het schooljaar 2019-2020 opnieuw met een digitaal aanmeldingssysteem. De aanmeldingsperiode loopt van maandag 1 april tot en met vrijdag 26 april 2019.

Nu het Vlaams inschrijvingsdecreet on hold is gezet, dienen scholen zelf te beslissen of ze online aanmelden of niet. Vanmorgen op de Algemene Vergadering van het Lokaal Overlegplatform Secundair Onderwijs Gent (LOP/SO Gent), waarin onder meer zowel schooldirecties als armenverenigingen, etnisch-culturele verenigingen, vakbonden en leerlingenraden zetelen, werd duidelijk dat opnieuw alle Gentse scholen aanmelden. Het systeem werd ten opzichte van vorig jaar geoptimaliseerd, waardoor wissels vooraf kunnen worden opgespoord en doorgevoerd.

Aanmelden

Kinderen die volgend schooljaar de overstap maken van basis naar secundair onderwijs kunnen zich aanmelden van 1 april 2019 (12 uur ’s middags) tot en met 26 april 2019 (12 uur ’s middags) via het online aanmeldingssysteem meldjeaansecundair.gent. Het tijdstip van aanmelden is niet van belang, zolang het binnen die periode gebeurt. Aanmelden kan zowel voor scholen met 1A (getuigschrift basisonderwijs) als met 1B (geen getuigschrift basisonderwijs) en voor het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 4 (OV4) – type 9, zowel 1A als 1B. Alle Gentse secundaire scholen en ook secundaire scholen in de randgemeenten (Melle, Evergem, Lochristi, Merelbeke, Zelzate, Wachtebeke) zullen het aanmeldingssysteem gebruiken. Er zullen twee keer zoveel niet-Gentse scholen deelnemen ten opzichte van vorig jaar. Hiermee daalt het risico op dubbele inschrijvingen.

 

Meerdere scholen opgeven

Ouders wordt aangeraden om meerdere favoriete scholen op te geven in het aanmeldingssysteem. De kans bestaat immers dat een school meer aanvragen heeft dan plaatsen. Indien er meer aanvragen dan plaatsen zijn, worden de beschikbare plaatsen toegewezen via toeval en schoolvoorkeur. Om de sociale mix te garanderen, streeft elke school naar een verhouding van kansrijke (niet-indicator) en minder kansrijke (indicator) leerlingen. Wanneer ouders maar 1 school opgeven en die is volzet, dienen ze te wachten tot 15 mei 2019. Pas dan kunnen ze hun kind rechtstreeks inschrijven in een school met nog vrije plaatsen. Het aantal scholen met vrije plaatsen zal dan beperkt zijn. Meerdere scholen aanduiden betekent niet dat de kans op een plaats in de favoriete school kleiner wordt.

Er zijn veel secundaire scholen in Gent en omgeving die passen bij een kind. Geen betere manier om te weten te komen of uw kind zich thuis zal voelen op een school, dan er naartoe te gaan. Heel wat scholen organiseren momenteel infoavonden en opendeurdagen. Het ideale moment voor ouders en kinderen om de gebouwen, het schoolteam en het studieaanbod te ontdekken.
 

Nieuw: broer/zus

Nieuw is dat broers en zussen van kinderen die al schoollopen in een secundaire school en kinderen van personeel zich ook tussen 1 en 26 april moeten aanmelden om voorrang te krijgen. Tot vorig jaar konden ze zich vooraf inschrijven op de school zelf. Ouders dienen de school aan te duiden en aan te geven dat ze voorrang broer/zus of personeelslid willen. Hun plaats in die school is dan gegarandeerd.

 

Staat de school van broer of zus of waar de ouders werken op de voorkeurslijst van de ouder en/of het kind, maar is het niet zijn/haar eerste keuze? Zet de scholen waar het kind graag naar toe wil dan in volgorde van voorkeur. Aangezien een plaats in de school van broer of zus of werkende ouder gegarandeerd is, hoeft de ouder na die school geen scholen meer aan te duiden.

Inschrijven

Op maandag 13 mei in de late namiddag ontvangen ouders die hun kind hebben aangemeld een mail met het resultaat. Indien het kind een plaats op een school krijgt toegewezen, kunnen de ouders tussen 15 mei 2019 en 7 juni na afspraak met de school het kind inschrijven. Wie dit niet of laattijdig doet, verliest de toewijzing voor die school. Ouders die hun kind niet hebben aangemeld, kunnen hun kind rechtstreeks inschrijven op een school waar er nog vrije plaatsen zijn, vanaf 15 mei 2019. Gezien de plaatsen eerst worden toegekend aan de kinderen die zich hebben aangemeld, zal het aantal scholen met vrije plaatsen beperkt zijn.

Data op een rij

Vandaag keurde de Algemene Vergadering van LOP/SO Gent de data van aanmelden en inschrijven voor Gent goed. Concreet betekent dit:

  • 1 april 2019 (12 uur ’s middags) – 26 april 2019 (12 uur ’s middags): online aanmelden voor 1ste jaar secundair onderwijs
  • 23 april 2019: inschrijven leerlingen vanaf 2de jaar secundair onderwijs
  • 13 mei 2019 (late namiddag): resultaat van aanmelden via mail aan de ouders
  • 15 mei 2019 – 7 juni 2019: Ouders kunnen hun kind inschrijven in de school die aan het kind is toegewezen
  • 15 mei 2019: start reguliere inschrijvingen voor leerlingen die geen toewijzing hebben of niet zijn aangemeld

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten