Stad Gent start twee ‘proeftuinen voor ontharding’…

Door de klimaatverandering hebben we te kampen met hogere temperaturen en hevige regenval. We kunnen de klimaatverandering niet volledig tegenhouden en moeten ons daarom via klimaatadaptatie ook aanpassen aan de gevolgen ervan. De Stad Gent heeft al geruime tijd aandacht voor de positieve effecten van het uitbreken van overtollige verhardingen en meer ruimte voor groen, om ons beter voor te bereiden op klimaatverandering. Nu kreeg de Stad Vlaamse subsidies voor twee proefprojecten, namelijk in de buurt van het de Smet de Naeyerpark en in Oostakkerdorp.

 

Van steen naar groen

In heel Vlaanderen is het aandeel verharde ruimte groot. Dagelijks neemt dit aandeel nog toe, met onder meer stijgend overstromingsgevaar, hitte-eilanden en dalende biodiversiteit als gevolg. Dat moet anders.

De Vlaamse Regering deed daarom een subsidieoproep voor ‘proeftuinen voor ontharding’. Met ontharden wordt het wegnemen van bestaande verharding bedoeld, bijvoorbeeld door overbodige wegen te verwijderen of gebouwen af te breken. Die ontharde ruimte krijgt vervolgens een groene inrichting. De Stad Gent diende twee projecten in, waarvoor ze in totaal 472.600 euro subsidies krijgt. De projecten moeten leiden tot concrete ontharding op het terrein en een kwalitatieve inrichting van de vrijgekomen ruimte. Daarnaast zijn het ook ‘proeftuinen’, waarin de projectgemeenten en de Vlaamse overheid kennis opdoen over hoe ontharding mogelijk wordt en die kennis met elkaar delen.

Ontharding rond het Paul de Smet de Naeyerpark

Het Paul de Smet de Naeyerpark ligt in het Miljoenenkwartier, tussen de Krijgslaan en de Kortrijksesteenweg. Het park bestaat nu uit drie delen, die door een verhard plein en een straat van elkaar gescheiden zijn. Er ligt nu een voorstel klaar dat besproken kan worden met de buurtbewoners om het teveel aan wegverharding uit te breken, waardoor de bestaande groene ruimtes met elkaar verbonden kunnen worden. De ontharding biedt tal van voordelen. Meer ruimte voor groen maakt de omgeving niet alleen aangenamer, maar zorgt ook voor een verkoelend effect en betere waterinfiltratie- en buffering.

In de wijk is 18% van de bewoners jonger dan 18 jaar. Zij hebben op dit moment een tekort aan speelgroen. Doordat het bestaande park historisch beschermd is, kunnen daar geen speelterreinen aangelegd worden. Maar dat zal binnenkort wel gebeuren in de nieuwe parkzone.
 

Ontharding Oostakkerdorp

De herinrichting van Oostakkerdorp en een aantal aangrenzende straten zet in op veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid. Het nieuwe groene dorpsplein wordt een plek van ontmoeten, genieten en beleven voor jong en oud. Dit gaat gepaard met een aanzienlijke ontharding. Zo stijgt de totale groene invulling binnen dit project met circa 4.000 m².

300940 oostakker ca2b5d large 1547485831

Rond de kiosk, het kloppende hart van Oostakker, komt onder andere een autoluwe parkzone van niet minder dan 8.000 m². Deze zone bevat diverse speelzones, zitbanken en kleine pleintjes voor bijvoorbeeld gelegenheidsconcerten. Oostakker krijgt hiermee een groene en aantrekkelijke dorpskern, waarin het aangenaam wonen, winkelen en wandelen is en waarin niet alleen kinderen, maar ook ouders en grootouders graag verblijven. Het project gaat voor een duidelijke opwaardering van de omgeving en een krachtig signaal voor het dorp voor morgen.

Ook in de aangrenzende straten komen nieuwe bomen, grote plantvakken en groenzones en parkeerstroken in betongrasdallen. Waar mogelijk zorgt de aanwezigheid van grachten voor een optimale infiltratie van regenwater in de bodem.
 
 
Volg ons op :
error0
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten