Nieuwe toegangscontrole en betaalapparatuur voor de ondergrondse parkings…

Het Mobiliteitsbedrijf Stad Gent vernieuwt geleidelijk de toegangscontrole en de betaalapparatuur in de parkeergarages van de stad. Een parkeerticket is dan bijvoorbeeld niet meer nodig, want er wordt gewerkt met ANPR-camera’s voor nummerplaatherkenning. Nog voor de Gentse Feesten wordt de nieuwe apparatuur geïnstalleerd in Parking Reep.

 

Om een aantal noodzakelijke innovaties te kunnen doorvoeren, moet er geïnvesteerd worden in nieuwe apparatuur. De Stad Gent heeft daarvoor de firma Scheidt & Bachmann aangeduid. De overeenkomst omvat de plaatsing en het onderhoud van slagbomen, inritzuilen, (betaal)automaten en ANPR-camera’s (voor nummerplaatherkenning).

In de toekomst geen ticket meer nodig in parkeergarages

Nu werken de parkeergarages nog op de klassieke manier. De chauffeur rijdt de garage in, neemt een ticket en de slagboom gaat open. Om buiten te kunnen rijden, stopt de bestuurder het ticket eerst in de automaat, hij betaalt en het ticket wordt gevalideerd. Met dat ticket kan hij dan de slagboom weer openen om de garage uit te rijden. Dit ticketsysteem gaat volledig verdwijnen.

Toegang met nummerplaatherkenning

Geleidelijk wordt de apparatuur aangepast naar een nieuw systeem met nummerplaatherkenning. Een ANPR-camera leest de nummerplaat van de auto die de parking inrijdt. Stoppen voor een ticket is niet nodig. Om de parking te verlaten, tikt de bestuurder aan de betaalautomaat de nummerplaat in. De parkeertijd wordt verrekend, de bestuurder betaalt en hij kan de parking uitrijden. Opnieuw is er geen ticket nodig, want de camera aan de uitgang ‘ziet’ aan de hand van de nummerplaat dat de bestuurder betaald heeft.

Invoering eerst in Parking Reep

De invoering gebeurt niet in alle parkings tegelijk. De parkings worden één na één omgebouwd, zodat de hinder beperkt blijft. De eerste parking waar het nieuwe systeem wordt ingevoerd is Parking Reep. Dat gebeurt nog voor de zomer. Daarna komen ook de andere parkings die beheerd worden door de Stad aan de beurt: eerst Parking Ramen en dan Parking Sint-Pietersplein. Ten laatste in 2021 moeten alle parkings vernieuwd zijn.

Voordelen van de digitalisering van de parkeergarages

  • Tickets zijn niet meer nodig (maar in geval van nood kan er steeds op een ticketsysteem overgeschakeld worden).
  • In- en uitrijden gaat sneller, want de slagboom openen kan zonder ticket.
  • Abonnementen kunnen digitaal aangevraagd en verlengd worden.
  • Als de nummerplaat niet gelezen wordt (beschadigd of onleesbaar), dan kan men toch nog een ticket krijgen. De toegang wordt nooit geblokkeerd.

Nieuwe digitale toepassingen

De gedigitaliseerde parkings brengen heel wat nieuwe mogelijkheden met zich mee. Zo biedt de vernieuwing mogelijkheden in het kader van ‘Mobility as a Service’ en het TMaaS-project (zie www.tmaas.eu). De Stad Gent bouwt zo verder aan een toekomst waarbij inwoners of bezoekers snel en efficiënt geleid worden naar de bestemming én naar de dichtstbijzijnde beschikbare parkeerplaats.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten