Installatie Gentse gemeenteraad en eerste vergadering OCMW-raad…

Op donderdag 3 januari 2019 (vanaf 19 uur) vinden de installatievergadering van de Gentse gemeenteraad en de eerste vergadering van de OCMW-raad plaats in de gemeenteraadszaal van het stadhuis. Tijdens de installatievergadering leggen de schepenen en raadsleden hun eed af. Daardoor zullen zij de komende 6 jaar (2019-2024) zetelen als gemeenteraadslid én als OCMW-raadslid, aangezien de aparte OCMW-raden in heel Vlaanderen ophouden te bestaan.

 

Samenstelling van de bestuursorganen

De spelregels van het lokaal bestuur veranderen grondig vanaf 1 januari 2019. Door het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 is de samenstelling van de gemeenteraad en de OCMW-raad dezelfde. Vandaag telt de (aparte) OCMW-raad 15 leden, vanaf 2019 zijn de 53 gemeenteraadsleden automatisch ook OCMW-raadslid. Bovendien hebben ook het college en het Vast Bureau van het OCMW voortaan dezelfde samenstelling.

Verder kent het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD) in het OCMW een nieuwe start. Dit comité neemt onder meer beslissingen rond individuele dienstverlening en maatschappelijke integratie. Het gaat bijvoorbeeld over de toekenning van een leefloon, een sociale verhuurwoning of een voorschot op de kinderbijslag. De verkozenen voor de gemeenteraad dragen de leden voor het BCSD voor. Tijdens de eerste vergadering van de OCMW-raad verkiezen de raadsleden de voorzitter en de 12 leden van het BCSD. Het aantal zetels dat elke politieke lijst toegewezen krijgt in het BCSD wordt bepaald in verhouding tot het aantal zetels dat elke lijst heeft binnen de OCMW-raad. Sp.a-Groen en Open Vld dragen respectievelijk 5 en 3 kandidaten voor. De andere fracties (CD&V, N-VA, Vlaams Belang en PVDA) dragen elk 1 kandidaat voor.

Praktisch verloop

Installatievergadering

De uittredend voorzitter (huidig burgemeester Daniel Termont) opent de installatievergadering. Als eerste punt staat de kennisneming van de geldigverklaring van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 op de agenda. Dan volgt de mededeling van de benoeming en eedaflegging van de nieuwe burgemeester, Mathias De Clercq (Open Vld). Daarna komt de installatie van de gemeenteraadsleden aan bod, waarbij de raadsleden hun eed afleggen. Vervolgens verkiezen zij de voorzitter van de gemeenteraad op basis van een voordrachtsakte. Zeneb Bensafia (Groen) zal de eerste drie jaar van de legislatuur de voorzittersrol opnemen, waarna Stephanie D’Hose (Open Vld) die overneemt. Als voorzitter van de gemeenteraad, worden zij automatisch ook voorzitter van de OCMW-raad.

Tot slot worden de schepenen verkozen op basis van voordrachtsakten, en leggen zij hun eed als schepen af. De samenstelling van het college werd eerder al bekendgemaakt.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten