NTGent na grondige renovatie volledig afgewerkt…

In februari 2017 sloot stadstheater NTGent tijdelijk de deuren voor een grondige renovatie. Dat was nodig om het verdere gebruik van het gebouw als theater te verzekeren. Sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, stond in voor de coördinatie van de werkzaamheden en finaliseerde nu samen met de betrokken partners de ingrijpende verbouwing van dit monument.

 

Toneel als uitgangspunt

Stadsschouwburg NTGent, gebouwd eind 19de eeuw en beschermd als monument sinds 1986, was begin vorig jaar aan een grondige renovatie toe. De theatertechnische installatie was verouderd en voldeed niet langer aan de Europese richtlijnen. Er moest ook een nieuwe, veilige laad- en loskade komen om grote decorstukken vlotter tot op het podium te krijgen.

Theatergezelschap NTGent zocht tijdelijk andere oorden op en maakte haar wensen voor het vernieuwde toneelhuis kenbaar. De Stad Gent en de Vlaamse overheid maakten de renovatie financieel mogelijk.

De bezoeker heeft niet veel gemerkt van de nochtans indrukwekkende verbouwing. De werken zijn namelijk grotendeels achter de schermen uitgevoerd en stonden vooral in het teken van speelcomfort voor de acteurs en technische ondersteuning voor de theatertechnici.  

Verloop van de werken

De start van de werken werd een aantal keer uitgesteld. Dat had te maken met het specifieke en complexe karakter van deze opdracht: de modernisatie van een theaterhuis in het hart van de stad. De partners wilden zeker zijn dat alle aspecten zoals akoestiek en impact op de programmatie van NTGent goed waren onderzocht, alvorens de werken te starten.

De werken vingen aan in februari 2017. Het ontwerpteam van B-architecten, Boydens en Mouton uit Antwerpen tekende de plannen, bouwonderneming Denys voerde ze uit.

Moderne theatertechnieken voor een modern theaterhuis

Een belangrijk onderdeel van de renovatie was de vervanging van de verouderde theatertechnieken. De trekkenwand, het geheel van stalen buizen waaraan de theatertechniekers doeken, decorelementen en spots ophangen, werd tot dan toe nog manueel bediend. Voor de start van het huidige speelseizoen werd de trekkenwand vervangen door een volautomatisch systeem. Dat werkt veiliger, efficiënter en ergonomischer.

Decorstukken vlot tot op de scène

De werkzaamheden bevatten ook een deel nieuwbouw, in de vorm van een nieuwe laad- en loskade. Om decorstukken en attributen tot op de scène te krijgen, werd voorheen de ingang in de Biezekapelstraat gebruikt. Maar die ingang was te klein en behoorlijk onhandig in de nauwe straat. Een nieuwe laad- en loskade werd gebouwd aan de zijgevel van het stadstheater op het Sint-Baafsplein. Vanaf nu kan een vrachtwagen gevuld met decorstukken en attributen via het plein rechtstreeks op een lift rijden. Vrachtwagen én inhoud worden tot op het niveau van de scène getild, waar de lading gelost kan worden en rechtstreeks op het podium gebracht kan worden. Tot slot werden ook de loges, de vestiaire en het sanitair vernieuwd.

 
          
 
 

Kostenplaatje

Het renovatieproject heeft een totaal prijskaartje van 6,6 miljoen euro. De Stad Gent investeerde 4,6 miljoen euro. Ook de Vlaamse Overheid kwam door middel van het Fonds voor Cultuurinfrastructuur voor 2 miljoen euro tussen.

 

 
Volg ons op :
error0
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten