Gentse voedselraad krijgt eigen werkingsbudget en ondersteunt duurzame voedselprojecten…

De voedselraad van Gent en Garde heeft voor het eerst een eigen werkingsbudget gekregen van de Stad Gent. De leden van de voedselraad beslisten om de werkingsmiddelen meteen te gebruiken om duurzame voedselprojecten te ondersteunen. Gent en Garde zet al 5 jaar in op een duurzamer voedselsysteem voor Gent.

 

De voedselstrategie van de Stad Gent wordt ondersteund en mee gestuurd door een voedselraad. Die is samengesteld uit een 25-tal leden uit de landbouwsector, middenveldorganisaties, kennisinstellingen en vertegenwoordigers van Gentse handelaars. De voedselraad kreeg dit jaar voor het eerst een eigen werkingsbudget van Stad Gent.

5 duurzame projecten beloond

De leden van de voedselraad beslisten om de werkingsmiddelen meteen te gebruiken om duurzame voedselprojecten te ondersteunen. Na een open oproep werden er 20 projectvoorstellen beoordeeld door de leden van de Gentse voedselraad. Het totaalbudget van 44.000 euro wordt verdeeld onder onderstaande 5 projecten. Bedoeling is dat ze hun project kunnen opstarten of verder uitwerken.

Lokaalmarkt is een project dat een marktplaats en ontmoetingsplaats voor boeren, producenten en consumenten in Gent wil opstarten. Lokaalmarkt wil mensen bij elkaar brengen, afstanden verkleinen en respect voor het werk en de oogst van onze producenten vergroten. Ze willen een wekelijkse overdekte boerenmarkt opstarten in Gent, met bar en kinderatelier, online bestelplatform en eigen betaalsysteem.

Bij vzw SIVI zetten ze in op toegang tot gezonde voeding voor iedereen in de Dampoortwijk. Een mobiele keuken zal maandelijks op verschillende plaatsen in de wijk een gezonde maaltijd serveren. Zo worden ontmoetingskansen tussen buurtbewoners gecreëerd en wordt er laagdrempelig gewerkt. De mobiele keuken werkt zoveel mogelijk met voedseloverschotten. Het voedselafval dat overblijft, wordt verwerkt op een composteerplaats. Tegelijkertijd start er een ‘denktraject ’t Overeten’ waarin wordt gewerkt rond toegang tot betaalbare voeding voor mensen in armoede.
VELT legt zich toe op het niet geplukte fruit in Gent: ze willen alle fruit optimaler benutten en beschikbaar maken en voedselverspilling tegengaan. VELT zal een inventaris opstellen van de Gentse stadsboomgaarden en publieke plukplekken. Er wordt ook een pilootproject opgestart voor de verwerking van het fruit op de openbare plukplekken. Samen oogsten, het fruit leren verwerken en samen genieten van fruitproducten werkt verbindend en drempelverlagend. Zo is fruit oogsten minder intensief dan bijvoorbeeld moestuinieren, waardoor een bredere doelgroep aangesproken wordt. Bij de bioboerderij De Wassende maan zetten ze in op de verwerking van groenteoverschotten tot lokale, biologische bereidingen op een systematische manier. De Wassende maan zal dit eerst uittesten met twee producten: groentesappen en soepen. Er  wordt samengewerkt met organisaties die voorzien in sociale tewerkstelling.
PachaGreens is een van de eerste in België met een professionele microgroentenkwekerij. Microgroenten zijn 10 tot 30 keer voedzamer dan de uiteindelijke groenten en ze worden volledig vrij van chemicaliën en pesticiden gekweekt op een periode van 10 dagen. Hierdoor kan er op een zeer kleine oppervlakte een grote productie worden verwezenlijkt.

Transformative Action Award

Sinds de lancering van haar voedselstrategie in oktober 2013 heeft de Stad Gent samen met vele partners werk gemaakt van een duurzamer voedselsysteem in en rond Gent. Daarmee speelt de Stad in op een internationale tendens, waarbij steden een steeds grotere rol gaan spelen om ervoor te zorgen dat burgers toegang krijgen tot duurzaam, gezond en betaalbaar voedsel. De voedselstrategie won in november nog de internationale ‘Transformative Action Award’, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door het Sustainable Cities Platform aan steden of regio’s die werk maken van een duurzame samenleving.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten