Gentse Groendienst rooit 20 extra bomen in het Wielewaalpark…

De Gentse Groendienst heeft op zaterdag 8 december 2018 36 populieren gerooid in het Wielewaalpark. Dit gebeurde nadat twee bomen waren omgevallen. Door de bomen te rooien, werd de omgeving van het park veiliggesteld. Na onderzoek op woensdag 12 december, besliste de Groendienst om 20 extra bomen in het park te vellen. Doordat de bomen niet langer beschut staan, is de kans immers groot dat ze ook zouden omvallen.  

 

36 bomen geveld

Op zaterdagmiddag 8 december rond 14 uur kreeg de Gentse brandweer een oproep over twee omgevallen bomen in het Wielewaalpark. De bomen maakten deel uit van een rij populieren aan de rand van het park. De Wielewaalstraat tussen de Tortelduifstraat en de Goudvinkstraat werd afgesloten voor verkeer. Na controle van alle bomen in de rand van het park, velde de Gentse Groendienst 36 bomen die onveilig stonden. De 36 bomen waren populieren die in drie rijen langs de rand van het park in de Wielewaalstraat stonden. Hoewel er aan de buitenkant van veel bomen niet veel te zien was, vertoonden verschillende exemplaren rotte plekken of grote holtes in hun stam.

Met een hoogte van 35 meter en omtrek van +/- 1,50 meter, hadden de populieren hun kaprijpe leeftijd bereikt. Ze stonden dan ook reeds op de planning van de Groendienst om gerooid te worden.
Met de kap van de 36 bomen werd de Wielewaalstraat veiliggesteld. Rond 20 uur ’s avonds kon die weer open voor verkeer. Het park zelf bleef nog afgesloten.

Nog 20 extra bomen

Op woensdag 12 december controleerde de Groendienst ook de gezondheidstoestand en stabiliteit van de bomen die dieper in het park staan. Deze bomen groeiden op in bosverband, waardoor ze minder stevige wortels vormden en voor hun stabiliteit rekenen op de beschutting door andere bomen.

Nu de voorste drie rijen populieren zijn verwijderd, staan de overblijvende bomen meer bloot aan de wind en bestaat dus het gevaar dat ook zij omvallen. Om die reden besliste de Groendienst om nog 20 populieren extra te rooien. Dat gebeurt op donderdag 13 december 2018.
In januari 2019 zal een aannemer alle gerooide bomen opruimen. Tot dan blijft een deel van het park ontoegankelijk.
Nog dit plantseizoen – of dus ten laatste half april 2019 – worden nieuwe bomen aangeplant. Hierbij kiest de Groendienst voor verschillende soorten inheemse loofbomen. Aan de rand komen ook bloeiende struiken zoals meidoorn, sleedoorn, Gelderse roos of hazelaar.
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten