Museumnacht Gent ontvangt recordaantal bezoekers…

De Gentse musea zijn er op donderdag 6 december 2018 opnieuw in geslaagd om een groot publiek op de been te brengen tijdens de jaarlijkse Museumnacht. Met 38.022 bezoeken is de 12de editie meer dan een succes en breken de musea vlot het vorige record van 2016. De bezoekers konden deze editie ook genieten van gratis openbaar vervoer.

 

Museumnacht is voor de musea steeds het perfecte excuus om uit te pakken met een bijzonder sfeervol programma vol verrassende extra’s. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen dan tot ver na het normale sluitingsuur gratis genieten van de beste collecties en expo’s die de Gentse musea te bieden hebben.

Recordaantal

Voor de editie van 2018 waren er in totaal 38.022 bezoeken. Dat is een dikke 7.000 bezoeken meer dan het vorige record uit 2016. Toen ontving Museumnacht 30.761 bezoeken, maar waren ook het Caermersklooster en Huis van Kina geopend. In 2017 eindigden de musea met 28.371 bezoeken, dit jaar werden er dus bijna 10.000 bezoeken meer geteld.

Sterkste stijgers waren Huis Van Alijn, dat vorig jaar tijdelijk gesloten was voor de installatie van de nieuwe hoofdtentoonstelling, en het STAM, dat duidelijk veel mensen aanspreekt met ‘Het museum van de misdaad’. De Wereld van Kina kon vanwege renovatiewerken niet deelnemen.  

Concrete cijfers (aantal bezoeken)

  • Industriemuseum: 2.761
  • Design museum Gent: 3.706
  • STAM: 5.732
  • MSK: 5.439
  • S.M.A.K.: 6.706
  • Sint-Pietersabdij: 4.277
  • Museum Dr. Guislain: 4.218
  • Het Huis van Alijn: 5.183

TOTAAL: 38.022 bezoeken

Start met Kindermuseumnacht

De avond werd opnieuw ingezet met de Kindermuseumnacht, deze keer georganiseerd door het vernieuwde Industriemuseum. Tussen 16 en 20 uur konden (groot)ouders en kinderen er miniweven, buttons ontwerpen, kaartjes opsmukken, zakdoeken bedrukken én de baard van de Sint namaken. Makerscollectief Nerdlab ging met hen aan de slag met een unieke tekenmachine en in het filmzaaltje werden ze ondergedompeld in een bruisend cinemabad vol popcorn.       

297481 kindermuseumnacht 3d7f77 large 1544170432
 

De 7 andere musea

De Sint-Pietersabdij pakte uit met de expo Lang leve de muziek!. Bezoekers genoten van een wonderlijke trip langs 60 jaar Nederlandstalige liedjes uit de Lage Landen en leefden zich uit bij een eenmalige, 100% Nederlandstalige DJ-set van DJ Bobby Ewing (Discobar Galaxie).

297482 langlevedemuziek fa770a large 1544170432

Meer dansplezier vonden bezoekers in Huis van Alijn, waar de expo ROOK sfeervol begeleid werd door Silent disco, met 3 uur lang dansbare beats van 3 verschillende dj’s door FONKEL.

 

In S.M.A.K. en het Museum voor Schone Kunsten (MSK) kon men naast de topexpo’s van Raoul De Keyser en Dames van de barok genieten van live muziek. In S.M.A.K. blies het Yelemani Trio van Citadelic Jazz iedereen omver met z’n Afrikaanse vibes met jazz, impro, rock en elektronische invloeden en het Burkinees danstalent van rijzende ster Luc Sanou. Het MSK werd voor één nacht het decor voor de creatieve uitspattingen van de jongerencrew Schoonvolk. Zij trakteerden de bezoeker op o.a. fluisterpoëzie, een kunstige speeddate en  MuSiKa, een unieke samenwerking tussen het Museum en De Centrale. Muzikanten Shalan Alhamwy en Ehsan Yadollahi speelden live bij een aantal kunstwerken waarvoor ze de muziek schreven.

297479 msk%20speeddate 4ea8c4 large 1544170432

Museum Dr. Guislain inspireerde de bezoeker met enkele cursussen tussen kunst en waanzin en muzikale interventies door GO! Academie voor Muziek, Woord en Dans, die improviseerden bij enkele werken uit de tentoonstelling ‘Prikkels – Tussen pijn en passie’.

 

In Design Museum Gent stonden bezoekers stil bij een van dé oplossingen voor de groeiende afvalberg, verouderende bevolking en vervuilende bedrijfswagens: composietmateriaal. De expo Fibre-Fixed werd stijlvol gecombineerd met opzwepende grooves en warme melodieën van Jasmijn Lootens & Patrick Housen.

297476 design%20museum%20 %20mn 6d1f89 large 1544170430

Het STAM werd dit najaar volledig omgetoverd tot ‘Het museum van de misdaad’ en was ook tijdens Museumnacht populair. Bezoekers werden uitgedaagd met een muzikale escaperoom, konden mysteries ontrafelen, codes kraken en duelleren in de discipline ‘Typen gelijk ne flik’.

297483 stam 658d69 large 1544170432

Contact

  • Lien Puttemans, coördinator communicatie Stedelijke Gentse Musea (AGB Erfgoed,  AGB Kunsten & Design), gsm 0498 40 20 61, e-mail lien.puttemans@stad.gent
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten