Vrouw met CVS/ME draagt haar steenje bij aan het goede doel…

GENT – Met de warmste week actie Rock ME for Life haalt Dascha uit Gentbrugge met unieke handgeschilderde stenen geld op voor de ME-vereniging in België. Deze vereniging zet zich in voor personen met de ziekte ME (Myalgische Encefalomyelitisch), ook wel CVS genoemd (chronische vermoeidheidssyndroom).

Naar schatting hebben 25.000 duizend personen in België deze ziekte. Sommigen kunnen mits doseren nog redelijk meedraaien, maar een aanzienlijk deel zit in een rolstoel of is geheel bedlegerig. De meest gekende klacht van deze ziekte is de vermoeidheid, waarbij je best aan uitputting kan denken die niet overgaat door een goede nachtrust. Daarnaast zijn er veel andere klachten als pijn, krachtsverlies, overprikkeling van licht, geluid, geur, concentratieverlies, …

Ook Dascha (36) is ziek. Zij ligt het grootste gedeelte van de dag neer. Ze kan nog maximum 30 meter met een rollator stappen, maar de rest is met een rolstoel. Vaak draagt ze een zonnebril en een koptelefoon om zichzelf te beschermen tegen licht en geluid waar ze overgevoelig voor is geworden. ‘Elke ochtend hoop ik dat ik bij wonder genezen ben en dat het een slechte droom was. Het is pittig om te accepteren dat ik niet meer de jonge, energieke moeder en partner kan zijn die ik voorheen was. Ik heb nog zoveel levenslust en passie in me, maar mijn lichaam hapert gewoon, waardoor het actieve matschappelijke leven aan me voorbij gaat’. Maar ondanks de klachten wil Dascha er toch het maximale uithalen wat er nog wél inzit. Met veel rustpauzes tussendoor lukt het haar om stenen te schilderen en ze geniet ervan. Niet alleen zij, maar haar man, zoontje, ouders, vrienden, familie, vroegere collega’s, buren en ook de Academie Arendonk hebben ook stenen geschilderd en haar geholpen om deze actie tot in de puntjes vorm te geven. ‘Ik kan nog altijd niet geloven dat er zoveel mensen zijn die helpen. Ik voel me zo ontzettend gesteund. Dat maakt me niet beter, maar dat maakt het wel draaglijker als je weet dat er mensen in je geloven en voor je klaar staan.’

De verkoop van de stenen blijkt al een groot succes. Dascha en haar naasten hebben een missie. ‘Wij willen dat mensen met deze ziekte de erkenning krijgen die ze verdienen. We steunen de ME-vereniging omdat zij zich inzetten voor meer wetenschappelijk onderzoek. En dat is dringend nodig, want tot op het moment is er geen juiste behandeling voor handen en staan mensen met ME/ CVS nog teveel in de kou of zoeken radeloos hun heil bij dure, soms te betwisten, behandelingen, en alternatieve oplossingen.

Naast het verkopen van stenen , worden er 2 acties georganiseerd die als doel hebben om deze ziekte bekender te maken. Kinderen kunnen de unieke kleurplaat inkleuren en een prijs t.w.v. 120€ verdienen. Ook is er op 20 December de vertoning van Unrest, de prijswinnende documentaire over ME/CVS. Op www.rockmeforlife.be en facebook.com/rockmeforlife kan je terecht om de collecties te bezichtigen en meer informatie in te winnen over deze acties.

Jens Acke
Logistieke steun aan zijn vrouw Dascha
0471 86 23 22
jensacke@gmail.com

Dascha 
rockme.musicforlife@gmail.com

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten