Holebi’s worden in Gent niet gediscrimineerd in eerste fase verhuurproces…

Holebi’s die interesse hebben in een huurwoning maken bij het eerste contact met een makelaar via e-mail minstens evenveel kans op een plaatsbezoek als hetero’s. Dat blijkt uit praktijktesten die in Gent werden uitgevoerd door professor Pieter-Paul Verhaeghe (VUB). Unia en Çavaria vragen aan de Vlaamse overheid bijkomend onderzoek in de latere fase van het verhuurproces, bijvoorbeeld door plaatsbezoeken uit te voeren met acteurs.

 

De Stad Gent liet eerder al de discriminatie op de private huurmarkt onderzoeken van mensen met een migratieachtergrond, mensen met een handicap en mensen die leven van een vervangingsinkomen. Opnieuw in opdracht van de Stad Gent, voerde professor Verhaeghe (VUB) nu een nulmeting uit op sectorniveau naar mogelijke discriminatie van holebi’s.

Voor 943 Gentse huuradvertenties werden e-mails verstuurd naar makelaars en verhuurders met de vraag of een bepaald pand nog vrij was en of het kon worden bezichtigd. De ene e-mail werd ondertekend door een hetero-koppel (Jan en An) en de andere door een koppel van hetzelfde geslacht (Jan en Peter). In de e-mail was het steeds duidelijk dat het om twee partners ging en niet om twee vrienden of vriendinnen. Het onderzoek liep van mei tot juli 2018. Uit de resultaten blijkt dat koppels van hetzelfde geslacht evenveel kans maken op een plaatsbezoek als hetero-koppels.

Praktijktesten: een belangrijke eerste stap

In 2017 bleek dat 12 van de 86 makelaars die actief zijn in Gent, mensen met een migratieachtergrond of handicap discrimineerden in de eerste contactfase. De verderzetting van de praktijktesten en bijkomende vorming van makelaars zorgde er dit jaar voor dat bij deze 12 makelaars geen discriminatie meer kon worden vastgesteld. Om te kunnen nagaan of het verdere verhuurproces discriminatievrij is, is ook hier bijkomend onderzoek nodig.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten