Winnaars duurzame ontwerpwedstrijd Kina Fungi Challenge bekendgemaakt…

Dit weekend was voor het laatst de tentoonstelling ‘Fungal Futures 03’ te zien in De wereld van Kina: de Tuin. De expo presenteerde de onderzoeksresultaten van een internationale groep wetenschappers, kunstenaars en ontwerpers die aan de slag gingen met mycelium, de zwamdraden van een paddenstoel. Aan de tentoonstelling werd ook een ontwerpwedstrijd gekoppeld. Scholieren en volwassenen konden met hun eigen voorwerp uit zwammenmateriaal meedingen naar prijzen en de winnaars zijn nu bekendgemaakt.

 

De Kina Fungi Challenge: een ontwerpwedstrijd

Om het gebruik van mycelium als biomateriaal te promoten, organiseerde De wereld van Kina de ‘Kina Fungi Challenge’, een ontwerpwedstrijd voor kinderen en volwassenen. Deelnemers konden een voorwerp indienen in verschillende wedstrijdcategorieën. Dat voorwerp creëerden ze thuis, in het open labo van ReaGent of tijdens een van de workshops in De wereld van Kina.

 

In de categorie ‘Een ware streling voor het oog’ viel Hilde Boterman in de prijzen met haar ontwerp ‘Greenwich’. De eerste prijs voor het beste gebruiksvoorwerp ging naar Manou Provoost met ‘Hand it over’. Lize Blauw was dan weer de beste in de categorie ‘Beste experiment’.

Chloé Clinckemaille van de IVG-school kaapte de prijs weg in de categorie ‘Puur natuur, puur design’. Ook klasgenoten Victorine De Gandt en Helena Massa waagden hun kans in de ontwerpwedstrijd. De IVG-school kreeg daarnaast nog een ‘Special New Generation Award’ voor hun bijzondere aandacht voor deze tentoonstelling en het werken met duurzaam zwammenmateriaal.

 

(vlnr: Hilde Boterman – Greenwich, Manou Provoost – Hand it over, Lize Blauw – Experimental pieces, Chloé Clinckemaille – Paddenstoel)

 

De ontwerpen werden beoordeeld door een jury van experts uit verschillende werkvelden. Elk met hun eigen unieke kijk op zwammenmaterialen:

  • Kristel Peters: Gents shoe designer, maakt zelf schoenen uit zwammenmateriaal
  • Maurizio Montalti: design & research, curator van de tentoonstelling Fungal Futures 03
  • Mihály Vidacs: research engineer bij kwekerij/ laboratorium/ opleidingscentrum Mycelia, een internationaal gerenommeerd bedrijf
  • Winnie Poncelet: co-founder van GLIMPS, een ontwerpbureau in biofabricage
  • Fay de Haan: alumni van de UGent opleiding Industrial Design Engineering Technology
  • Laure de Vroey: projectcoördinator ‘Maakbaar’ bij BOS+

Voor de winnaars werden originele prijzen voorzien: van een verwenmandje met lekkers, een paddenstoelenrondleiding voor de klas, een deelname aan een vegetarische kookworkshop tot een bezoek aan Kristel Peters haar atelier. 

Duurzaam design

Op dit moment gebruiken we vooral materialen die niet recycleerbaar of biodegradeerbaar zijn, wat een alsmaar groeiende afvalberg tot gevolg heeft. Experimenten met mycelium, de zwamdraden van een paddenstoel, resulteerden in een biomateriaal dat 100% natuurlijk en afbreekbaar is. Mycelium, of zwamvlok, is een dicht netwerk van zwamdraden dat meestal onder de grond groeit, maar het kan ook groeien op onder andere plantaardig afval. De zwamdraden verlijmen zo het houtig afval (zoals houtschilfers, hennepvezels,…) tot een materiaal met nieuwe eigenschappen.

‘Fungal Futures 03’ was het resultaat van een wisselwerking tussen wetenschappers en ontwerpers. Kunstenaars en ontwerpers gingen aan de slag met het materiaal. Zij gaven op hun beurt feedback aan de wetenschappers over de eigenschappen waaraan het materiaal moest voldoen voor hun specifieke producten en toepassingen.

 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten