VANIER brengt producten van de boer naar restaurants, winkeliers en grootkeukens…

‘VANIER’ gaat van start: een nieuw Gents coöperatief webplatform waar restauranthouders, winkeliers en grootkeukens, lokale producten rechtstreeks van bij de boer kunnen aankopen en laten leveren. Via VANIER kunnen boeren uit Oost-Vlaanderen hun producten aanbieden aan afnemers uit de Gentse binnenstad. In het gamma zitten onder andere: groenten, fruit, zuivel, vlees, brood en specialiteiten zoals honing, mosterd of geestrijke dranken. De leveringen in de binnenstad gebeuren via duurzame logistiek. Op termijn wil Vanier ook gewassen en gesneden groenten en fruit aanbieden, wat voor grootverbruikers belangrijk is.

 

Duurzaam & seizoensgebonden

Duurzaamheid staat in dit verhaal centraal. VANIER kiest voor seizoensgebonden en lokale producten aan een eerlijke prijs, zonder veel verpakkingsafval. Door producenten uit de regio te zoeken, wordt het aantal transportkilometers beperkt.

Korte keten opschalen

De meeste korte keteninitiatieven in Gent zijn gericht op de individuele consument. Met dit online bestelplatform richt VANIER zich op professionele afnemers en wordt de omzet van korte keten producten in Gent verder uitgebreid. VANIER brengt horeca, grootkeukens, winkeliers én landbouwers direct met elkaar in contact. Een win-win voor allebei. Op termijn wil VANIER ook gewassen en gesneden groenten en fruit aanbieden, wat voor grootverbruikers belangrijk is.

Werking

Bij VANIER worden de leden door het platform ondersteund in het maken van duurzame keuzes. Elke producent bepaalt zelf zijn eerlijke prijs, productiemethode en aanbod, maar wordt door het plaform ondersteund en gestimuleerd om duurzame keuzes te maken en hier open over te communiceren.

Ook afnemers zijn duidelijk over welke keuzes ze belangrijk vinden voor hun zaak. VANIER wil niet (ver)oordelen maar streeft naar transparantie. Tijdens workshops en netwerkevents leren producenten en afnemers elkaar en elkaars producenten of werkwijze beter kennen en waarderen. Op die manier trachten ze een vertrouwensrelatie op te bouwen. Ook de Gentenaar wordt niet vergeten, en kan mee bouwen aan de community door lid te worden van de coöperatie.

Team

Een groep van geëngageerde ondernemers met ervaring binnen de korte keten en een logistieke partner gaan met de steun van de Stad Gent aan de slag. Het consortium bestaat uit Linked.Farm, in samenwerking met GroeiNest (Gents Netwerk voor duurzame en Gezonde Voeding), de Gentse Boerenmarkten, boeren (De Wassende Maan, Zuivelhoeve Keymeulen, Berckbosschenhoeve) en een paar dynamische Gentse ondernemers zoals chef kok Arno van Lokaal en designer Tim Ost.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten