Vandalisme is… schandalig…

Net aan de vooravond van de herdenking van de Kristallnacht, deze zondag, werd het Michaël Lustig Monument aan de Gentse Coupure zwaar gevandaliseerd.

In het parkje aan de Lindenlei bevindt zich dit monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust tijdens WO II.

Het gedenkteken werd op 8 mei 1998 ingehuldigd en herinnert aan de 67 Gentse Joden die tijdens WO II gedeporteerd werden en aan alle andere gedeporteerden en slachtoffers van extreem racisme.

Het ontwerp is van kunstenaar Daniel Dutrieux en bestaat uit verschillende elementen: een hemelboom (Ailanthus Altissima) en een zwarte granieten tegelvloer die de schaduw van de boom voorstelt, met op de vloer een roodkoperen tol met een diameter van twee meter. In de vloer is de davidster aangebracht, evenals cirkelvormige lijnen die de draaibeweging van de tol suggereren. De tol verwijst naar de dreidel, een vierkantig tolletje waarmee kinderen spelen tijdens het feest van Chanoeka. Voorts staan in het verlengde van de tegelvloer een granieten kubus en drie hardstenen kubussen. De deksteen van de granieten kubus is voorzien van een Hebreeuwse tekst: ‘Daarom ween ik/uit mijn ogen stromen/tranen…’(Klaagliederen 1:16). Op de zijvlakken van de kubus staan de namen van de gedeporteerde Joden vermeld.

In 1943 werd rabbijn Michaël Lustig (Nowy-Sach, Polen 1891 – Auschwitz, Polen 1943) met zijn vrouw en zijn twee kinderen vlak bij deze plek opgepakt en gedeporteerd.

Het Michaël Lustig Monument is sinds 1999 de plaats waar de Stad Gent begin november in samenwerking met de Joodse Gemeenschap van Gent de Kristallnacht herdenkt.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten