De totaalrenovatie en uitbreiding van de Tovertuin zit erop. Oude klassen werden aangepakt, nieuwe klassen werden gebouwd, de refter werd aangepakt, en nog veel meer. Alles is aanwezig om de uitbreiding van kleuterschool naar basisschool mogelijk te maken.

 

Uitbreiding van kleuterschool naar basisschool

Sinds 2011 is er in de Bloemekenswijk een grote vraag naar plaatsen in een buurtschool. Steeds meer ouders zoeken voor hun kleuter een plaats dichtbij huis en een uitbreiding drong zich op. Door de grootte van de site lag De Tovertuin in een ideale positie om die uitbreiding te realiseren en al snel werd de keuze gemaakt om de capaciteit uit te breiden van 144 naar 240 leerlingen.

Freinetschool in een multiculturele wijk

Samen met de bouwontwikkelingen doorliep de school ook een vernieuwing op pedagogisch vlak. Sinds 2013 bereidt de school zich voor op de uitbouw van een volwaardige Freinetbasisschool, met verschillende leefgroepen in het lager onderwijs en ‘classes uniques’ in het kleuteronderwijs. Doordat leerlingen van verschillende leeftijden samen in één klas zitten, leren ze samenwerken en leren ze van en met elkaar.

Met behulp van het nieuwe pedagogische concept wil De Tovertuin zijn leerlingen laten opgroeien tot kritische en zelfstandige wereldburgers.

Een milieubewuste school met duurzame aders

Het schoolgebouw voldoet aan alle hedendaagse normen in verband met isolatie. Daarnaast werd er ook ingespeeld op de oriëntatie van de ramen om zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen te krijgen. Dankzij zonneweringen wordt een teveel aan warmte buiten gehouden en komt de bruikbare warmte binnen. Vloerverwarming en ventilatie zorgen voor de verdere verwarming van het gebouw. Te warm in het gebouw? Dan start de nachtventilatie op. Die brengt de koudere nachtlucht naar binnen en zorgt opnieuw voor aangename temperaturen. Doordat elke ruimte apart kan geregeld worden, kan een warmere klas er niet voor zorgen dat het volledige gebouw afkoelt.

Ook de verlichting in de nieuwe klassen is energie-efficiënt, met speciale energiezuinige armaturen en de mogelijkheid om de lichten te dimmen. Daken met regenwaterrecuperatie en groendaken bufferen het regenwater, versterken het groene gevoel en maken het mogelijk om toiletten te spoelen met regenwater. Iedere nieuwe klas heeft ook een terras op het zuiden, zodat knutselen of een moestuintjes houden mogelijk zijn.

Er is bij het ontwerp van het gebouw ook sterk ingezet op de functionaliteit. Zo zijn er twee assen voorzien die als ‘centrale aders’ de kinderen makkelijk naar hun bestemming leiden en ouders eenvoudig naar de klassen brengen. Daarnaast is de omliggende tuin vanuit alle ruimtes voelbaar, zodat kinderen alle weersomstandigheden en seizoenen op verschillende momenten kunnen ervaren. De patio, de houten glasvliesgevels en het zuiderterras zorgen voor een constant contact met de omgeving.

In de nabije toekomst wil de school haar groene wensen en dromen waarmaken met ondersteuning van de leerlingen, het personeelsteam, de ouders en de Stad Gent. De komst van een groene en avontuurlijke speelplaats (GRAS) is daarom ook een logische stap. De huidige vernieuwingen aan het schoolgebouw, zoals de passiefbouw met verschillende groendaken, zijn nu al een mooie infrastructurele vertaling van deze duurzame visie.
 
 
 
 
Volg ons op :
0