‘Stad Gent Omgevingsanalyse 2018’ nu beschikbaar…

De ‘Omgevingsanalyse 2018’ van Gent is vanaf nu (gratis) online beschikbaar. De analyse schetst een beeld van de stad door verschillende beleidsthema’s met cijfers, inzichten en evoluties te stofferen, en geldt als een van de bouwstenen voor de opmaak van het nieuwe Strategische Meerjarenplan van de Stad Gent. Gent blijft immers groeien door de instroom van (jonge) mensen, terwijl wonen, werk en armoede belangrijke aandachtspunten blijven voor beleidsmakers en anderen.

Gent groeit: meer (jonge) mensen

Gent is een jonge stad en groeit aan door de instroom van jonge mensen zowel uit binnen- als buitenland. Alle stedelijke functies – wonen, werken, onderwijs, gezondheidszorg, sporten, ontmoeten, feesten, verpozen, enzovoort moeten een plaats krijgen in de stad, op dezelfde ruimte, terwijl er steeds meer mensen zijn.

De stijging van het aantal kinderen zal de komende jaren het sterkst voelbaar zijn in het secundair onderwijs. Ook het aantal ouderen neemt toe, maar minder snel dan het aantal jongeren waardoor er nog steeds niet kan gesproken worden over ‘vergrijzing’ in Gent.

Gent is een heel diverse stad. Er wonen mensen van meer dan 150 verschillende nationaliteiten (01/01/2018). De meeste voorkomende herkomsten zijn de Turkse, Bulgaarse, Marokkaanse, Nederlandse en Russische.

Wonen

Meer mensen betekent meer woningen (nodig), dat lijkt logisch. Maar het gaat niet om een eenvoudige optelsom: er is nood aan afstemming van de woninggrootte op de woonbehoefte. De woningprijzen zijn de afgelopen 12 jaar met 70% gestegen. De stijgende woonkosten zetten de betaalbaarheid onder druk.

Werken

De Gentse economie is relatief divers, met een belangrijk aandeel voor de industrie, die onlosmakelijk verbonden is met de haven. Gent is een ‘jobmotor’, al is er een mismatch tussen de vele vacatures en het aantal werkzoekenden. België is koploper op het vlak van de werkgelegenheidskloof: personen met een migratieachtergrond hebben een lagere werkgelegenheidsgraad dan personen van Belgische herkomst. Dat is ook becijferbaar in Gent. 73% van de personen van Belgische herkomst is aan het werk, tegenover slechts 51% van mensen met herkomst uit Centraal- en Oost-Europa.

Armoede

55.000 Gentenaars leven in armoede en sociale uitsluiting. Het armoederisico voor jongeren is gestegen en het aandeel jongvolwassenen dat dak- of thuisloos is, neemt toe. Eén op de vijf Gentse geboortes gebeurt in een kansarm gezin.

Samenleven

Een stijgende bevolking en een toenemende gerichtheid op de ‘grote stad’ van mensen van buiten die stad leiden tot druk op de verkeersleefbaarheid, de veiligheid en de bereikbaarheid. Er is weliswaar een daling van het aantal ongevallen en verkeersslachtoffers, maar verkeershinder blijft een heikel punt. De onveiligheidsbeleving in de stad daalt van 10% (2014) naar 7% (2018), terwijl het aantal persoonsdelicten wel is toegenomen. Op het vlak van hinder ergeren Gentenaars zich het meest aan sluikstorten.

Voorzieningen

Gent heeft een uitgebreid aanbod aan (culturele en andere) evenementen en ook een uitgebreide sportinfrastructuur. Er blijft echter nood aan meer voorzieningen en infrastructuur voor kinderen en jongeren, ruimte voor specifieke sporten, maar ook voor buurtgroen en bos.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten