1.000ste huwelijkspaar in de bloemen gezet…

Op zaterdag 27 oktober werd het 1.000ste huwelijk van 2018 voltrokken in het Gentse stadhuis.

 

Gentenaars trouwen opnieuw meer

Op zaterdag 27 oktober trouwde schepen van Burgerzaken en Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, Sofie Bracke, het 1.000ste koppel van 2018. Eind oktober is vrij vroeg, want de voorbije jaren werd het 1.000ste huwelijk pas begin november voltrokken, in 2013 zelfs pas op 20 december. Enkel in 2016 werd het 1.000ste huwelijkspaar ook gevierd in de derde week van oktober. Verwacht wordt dat dit jaar 1.133 koppels zullen huwen in Gent. Dat zijn er zo’n 20 meer dan in 2017.

Van de 1.000 koppels die tot nu toe in het huwelijksbootje stapten, gaven 52 holebikoppels hun ja-woord (25 man-man, 27 vrouw-vrouw).

Het merendeel van de koppels die in Gent trouwen, hebben de Belgische nationaliteit. Bij 156 huwelijken had één van de partners niet de Belgische nationaliteit. Bij 47 koppels hadden beide partners een niet-Belgische nationaliteit.

Net iets meer dan de helft van de koppels kiest voor een kosteloos huwelijk, de andere helft opteert voor een huwelijk met praal. Van de 487 koppels die een huwelijk wilden met alles erop en eraan, koos iets meer dan de helft (255 koppels) voor een gepersonaliseerde ceremonie. 178 koppels kozen er bijvoorbeeld voor om hun ceremonie te laten opnemen of streamen.

Juni bleek de drukste trouwmaand met 175 huwelijken, gevolgd door september (160) en augustus (126).

Naast al dat prille huwelijksgeluk werden dit jaar ook al meer dan 300 echtparen in de bloemen gezet die een jubileum vierden. Daaronder ook vier koppels die al 70 jaar lief en leed delen (platina bruiloft) en drie koppels die hun radium bruiloft vierden (75 jaar).

Aantal wettelijke samenwoonsten

De teller van het aantal koppels dat wettelijk ging samenwonen staat half oktober op 989. Omdat in december (einde fiscaal jaar) traditiegetrouw nog heel wat koppels kiezen om wettelijk te gaan samenwonen, wordt verwacht dat over het hele jaar 2018, net als vorig jaar, een 1.100-tal koppels wettelijk zullen gaan samenwonen.

Minder echtscheidingen

Van januari tot half oktober scheidden in totaal 362 koppels uit de echt. Vorig jaar waren tijdens dezelfde periode al 408 koppels gescheiden. Verwacht wordt dat er voor het volledige jaar dus minder koppels uit de echt gescheiden zullen zijn dan vorig jaar.

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten