Bezet Gent in de Eerste Wereldoorlog door een Duitse lens

 

Het Kriegsalbum von Gent is een fotoalbum over Gent tijdens de Eerste Wereldoorlog, gemaakt door het Duitse bezettingsleger en uitgegeven in 1916. De foto’s tonen een kunstmatig en opgepoetst beeld van de stad, dat sterk contrasteert met de reële oorlogservaringen van de Gentse inwoners en de Duitse soldaten die er verbleven. De originele foto’s worden samen met andere beelden uit het fotoarchief van het Duitse Vierde Leger bewaard door Archief Gent. De collectie is door de Vlaamse overheid erkend als Topstuk.

Met deze nieuwe uitgave van het Kriegsalbum worden de beelden, ruim honderd jaar na hun eerste verschijningsdatum, opnieuw getoond. Een uitgebreide historische inleiding schetst een levendig portret van het dagelijks leven in bezet Gent, documenteert de rol van de stad als hoofdplaats van het etappegebied en belicht de ontstaans- en bewaringsgeschiedenis van het Kriegsalbum als beeldcollectie.

Fotograaf Michiel Hendryckx selecteerde en bewerkte een honderdtal foto’s uit deze opmerkelijke collectie en vertelt het verhaal achter de foto van enkele van de uitzonderlijkste beelden. Met tekstbijdragen van Maria De Waele, Guy Dupont, Georges Antheunis, Storm Calle, Pieter-Jan Lachaert en Herman Maes.

Het boek is 22 X 28 cm met 208 bladzijden, verkoopprijs 29,95 euro

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten