Kriegsalbum Gent: bezet Gent in de Eerste Wereldoorlog door een Duitse lens…

Naar aanleiding van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog brengt Archief Gent samen met Uitgeverij Hannibal en fotograaf Michiel Hendryckx een boek uit over een topstuk uit de eigen collectie: het Kriegsalbum van Gent. Het boek wordt voorgesteld op woensdag 24 oktober 2018 in hotel Falligan op de Kouter.

 

In oktober 2018 stelden Michiel Hendryckx en Archief Gent een fotoalbum samen met de foto’s van het ‘Kriegsalbum von Gent’ uit 1916. Deze foto’s, die door de Vlaamse overheid als topstuk zijn erkend, werden aangevuld door unieke Duitse beelden van Gent tijdens Wereldoorlog I uit de collecties van archieven en verzamelaars in binnen- en buitenland. De Gentenaar kan fier zijn op Zijn Archief en zal bij het doorbladeren van dit fotoboek met Duitse beelden uit de Eerste Wereldoorlog onbekende hoekjes en kantjes van zijn stad (her)ontdekken.

 

Het ‘Kriegsalbum von Gent’ is een publicatie die in 1916 door de ‘Photographische Abteilung van de Kommandantur Gent’ werd samengesteld en die was gehuisvest in hotel Falligan op de Kouter. Vanuit deze locatie werden de Duitse censuur en propaganda ten aanzien van fotografie in en om Gent georganiseerd. Meer dan 100 jaar na datum beantwoordden Michiel Hendryckx en Archief Gent het ‘Kriegsalbum’ uit 1916 met een nieuw boek dat één en ander beter kadert. De publicatie vormde het sluitstuk van een groter project waarbij de fotocollectie gedetailleerder werd beschreven, beter werd verpakt en volgens de hedendaagse standaarden werd gedigitaliseerd. De beschadigde foto’s werden eveneens deskundig gerestaureerd.  

Boekvoorstelling op een unieke locatie

De boekvoorstelling vindt plaats op woensdag 24 oktober 2018 in hotel Falligan op de Kouter. Een symbolische plek: hier was de ‘Photographische Abteilung van de Kommandantur Gent’ gevestigd, die het oorspronkelijke Kriegsalbum realiseerde.

Locatie: Hotel Falligan, Kouter 172, 9000 Gent

Programma boekvoorstelling

Persvoorstelling

10.45 uur: onthaal

11.00 uur: voorstelling van het boek door Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen

11.10 uur: voorstelling van het erfgoedproject Kriegsalbum door Tom Haeck, diensthoofd Archief Gent

11.20 uur: presentatie van enkele beelden uit het Kriegsalbum door fotograaf Michiel Hendryckx, co-auteur van het boek

11.30 uur: mogelijkheid om vragen te stellen

 

Publieksvoorstelling

19.00 uur: onthaal

19.30 uur: verwelkoming door François de Clippele, Koninklijke Letterkundige Kring/Hotel Falligan

19.40 uur: voorstelling van het boek door Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen

19.50 uur: voorstelling van het erfgoedproject Kriegsalbum door Tom Haeck, diensthoofd Archief Gent

19.55 uur: voorstelling van GOF, de vriendenkring van Archief Gent, door Joachim Derwael, voorzitter

20.00 uur: presentatie van enkele beelden uit het Kriegsalbum door fotograaf Michiel Hendryckx, co-auteur van het boek

20.15 uur: receptie aangeboden door Archief Gent met piano-improvisatie door Alain Vandenbroeck

 

Mogelijkheid tot een geleid bezoek aan de eerste verdieping van Hotel Falligan (Francis Maere Fine Arts).

Deze boekvoorstelling is een organisatie van Archief Gent, Hotel Falligan, Het Vredeshuis en de vzw GOF.

 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten