Foodsavers haalt Climate Star Award binnen…

Foodsavers Gent wint op 18 oktober 2018 de ‘Climate Star Award’ van Climate Alliance, een internationaal stedennetwerk dat het voortouw neemt in de strijd tegen klimaatverandering. De Climate Star Award wordt sinds 2002 jaarlijks door Climate Alliance uitgereikt en beloont steden, gemeenten of regionale netwerken in Europa die inzetten op duurzame energie, mobiliteit en consumptie.

 

Foodsavers Gent is een project van Stad Gent en OCMW Gent dat inzet op 3 doelstellingen: voedseloverschotten verminderen, organisaties die voedsel bedelen ondersteunen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt activeren.

Sinds de lancering in maart 2017 zijn er al zo’n 630 ton voedseloverschotten van de afvalberg gered. 72 organisaties worden vandaag door de werking ondersteund en 16 medewerkers kregen binnen Foodsavers een opleiding tot logistiek medewerker.

Een echt succesverhaal

Foodsavers Gent startte in maart 2017. Eind 2017 had Foodsavers Gent de verwachtingen al ruimschoots overtroffen. Op tien maanden tijd werd maar liefst 300 ton voedseloverschotten verdeeld aan 18.971 mensen in armoede. Deze overschotten bestaan voor 70 procent uit verse groenten en fruit. Ook voor 2018 zijn de cijfers veelbelovend: tijdens de eerste helft van 2018 (januari – juni) werd al 328 ton opgehaald, wat het totaal op zo’n 630 ton brengt.

Nationaal en internationaal voorbeeldproject

De goede resultaten die Foodsavers Gent kan voorleggen, wekken interesse op in binnen-en buitenland. Het project kreeg collega’s over de vloer uit andere steden en provincies, maar gooide ook over de grenzen heen hoge ogen; delegaties uit onder andere China en Zweden kwamen inspiratie opdoen. Foodsavers Gent heeft duidelijk een voorbeeldfunctie in binnen-en buitenland.

Het project viel meermaals in de prijzen in België en won de publieksprijs van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties, De Sustainable Partnership Award van The Shift en de Food Waste Award in de categorie ‘lokale besturen’. Ook internationaal doet Foodsavers het goed: recent nog won Foodsavers de hoofprijs op de Milan Pact Awards.
 

Climate Alliance

Een internationale jury van Climate Alliance beoordeelde de ingediende aanvragen en selecteerde 15 gemeentelijke of stedelijke projecten.

Gent en Garde

Het initiatief van Foodsavers Gent is uniek omdat het een positieve impact heeft op verschillende vlakken. Er wordt niet alleen minder voedsel weggegooid, het project opent ook perspectieven voor heel wat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, doordat ze een bruikbare en kwalitatieve opleiding op de werkvloer krijgen. De Stad zet met Gent en Garde al jaren in op een duurzaam voedselsysteem, van productie over verwerking en distributie, tot consumptie en afvalverwerking. Foodsavers vormt een onmisbare schakel binnen deze werking en bouwt zo mee aan een duurzamer en socialer Gent. 

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten