Alle kinderbegeleiders en onthaalouders in de kijker…

Op vrijdag 12 oktober 2018 vieren we de Dag van de Kinderbegeleider en Onthaalouder. Die dag staan alle kinderbegeleiders en onthaalouders in de schijnwerpers. Met complimentenkaartjes zorgt de Dienst Kinderopvang van de Stad Gent i.s.m. de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG vzw) voor een gebaar van erkenning van hun dagelijkse inzet en zorg voor onze jongste Gentenaars.

De kinderbegeleider en onthaalouder als duizendpoot

Kinderdagverblijven, peutertuinen, buitenschoolse opvang, opvang bij onthaalouders. Al deze initiatieven draaien op de kracht en inzet van de vele kinderbegeleiders en onthaalouders. Hun takenpakket is breed: een diversiteit aan activiteiten bedenken, luisteren, zingen, opruimen, verhalen vertellen, troosten, praten met ouders en hen betrekken, enz. En ook overleggen met elkaar, zorgen voor een warme overdracht naar de kleuterschool, administratie voor inschrijvingen regelen en vormingen volgen.

In goede handen
Vandaag lanceert VVSG in kader van de ‘Dag van de kinderbegeleider en onthaalouder’ een speciale actie, waaraan de Stad Gent participeert. Elke dag geven kinderbegeleiders en onthaalouders complimentjes aan de kinderen. Vandaag mogen zij er vooral zelf ontvangen: (groot)ouders en kinderen kunnen complimentenkaartjes invullen en aan kinderbegeleiders of onthaalouders geven. Verder krijgen kinderbegeleiders handcrème cadeau, met de slogan “bij jou is elk kind in goede handen”. Een persoonlijke attentie voor de al even persoonlijke inzet die ze dagelijks leveren.

Gent: een brede waaier aan kinderopvang
In Gent zijn er 4.594 kinderopvangplaatsen voor baby’s en peuters. De Stad Gent beheert met 31 kinderdagverblijven en peutertuinen ongeveer 1600 plaatsen, zowat een derde van het totaal aantal opvangplaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Private partners organiseren de overige twee derde van het aanbod.
Het aanbod is divers en bestaat uit zowel kleine als grote initiatieven: van de huiselijke sfeer bij onthaalouders tot de meer uitgebouwde kinderdagverblijven en peutertuinen.

Naast de opvang voor baby’s en peuters, is er de Buitenschoolse Opvang. Scholen, kinderdagverblijven en ook de Dienst Kinderopvang van Stad Gent organiseren deze opvang tijdens het schooljaar en tijdens vakantieperiodes. Ook deze kinderbegeleiders geven elke dag het beste van zichzelf.

De Stad Gent blijft inzetten op de uitbreiding van het aantal opvangplaatsen voor baby’s en peuters. Door investeringen in drie kinderdagverblijven in de Brugse Poort kwamen er recent nog 75 bijkomende opvangplaatsen bij. De Stad Gent investeerde verder 1.4 miljoen euro in subsidies voor private initiatieven voor baby’s en peuters. Voor de buitenschoolse opvang is er nood aan een duidelijk kader en middelen vanuit Vlaanderen. De Stad neemt ook hier het voortouw: het laat de vraag onderzoeken en dit najaar worden een aantal proefprojecten opgezet.

 

 

Volg ons op :
error24
fb-share-icon0
Tweet 966
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten