Nieuw woonzorgproject in de Brugse Poort verwelkomt de eerste bewoners…

In de Brugse poort worden drie verwaarloosde hoekpanden herontwikkeld tot een woonzorgproject met 14 zorgunits voor mensen met een beperking. De eerste hoek is afgewerkt en verwelkomt in oktober de eerste bewoners.

 

In de zomer van 2013 ging sogent (het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf) op zoek naar een koper voor drie verwaarloosde hoekpanden in de Brugse Poort. Het gaat om de hoekpanden van het bouwblok Rooigemlaan – Boomstraat – Gaaipersstraat. De appartementsgebouwen dateerden uit 1928 en maakten oorspronkelijk deel uit van een sociaal woningbouwproject.

 

In januari 2014 werden de hoekhuizen verkocht aan ontwikkelaar Leiegoed, die van het stadsontwikkelingsbedrijf de opdracht kreeg op deze plekken een project te realiseren met maatschappelijke meerwaarde. Dat kreeg vorm in het woonzorgproject ‘The Lodge’, dat bestaat uit 14 zorgunits voor mensen met een beperking, voornamelijk autisme.

 

 The Lodge, ontwerp en foto’s (c) denc!-studio

Woonzorgproject voor mensen met een beperking

De herontwikkeling van de hoekgebouwen richt zich tot mensen met een lichte tot matige beperking, die alleen kunnen wonen, maar toch op regelmatige basis begeleiding nodig hebben. Zij kunnen in het project ‘The Lodge’ een persoonlijke studio of appartement huren, maar ook rekenen op de assistentie van ‘Hand in Hand vzw’, een thuisbegeleidingsdienst voor personen met een beperking.

Bakenarchitectuur

De gebouwen bevonden zich in zeer slechte staat en beantwoordden niet meer aan de hedendaagse duurzaamheidsvoorwaarden. Daarom werden ze vervangen door een lage-energie nieuwbouw.

Architecten- en studiebureau denc!-studio zorgde voor het ontwerp. Zij baseerden zich sterk op de architectuur en het kleur- en materiaalgebruik van de oorspronkelijke gebouwen.

De eerste bewoners

In 2017 werden de drie hoeken één na één gesloopt. In oktober verwelkomt de hoek van de Boomstraat/Gaaipersstraat de eerste bewoners. Van de twee andere hoeken zal de ruwbouw voor het zomerverlof van 2019 klaar zijn. Als alles verder vlot verloopt, kunnen de nieuwe bewoners er rond de kerstperiode volgend jaar intrekken.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten