Resultaat na 3 jaar praktijktesten op de Gentse woningmarkt…

De Stad Gent werkt al sinds 2015 met praktijktesten op de private huurmarkt om discriminatie te meten en aan te pakken. Eind 2017 bleek uit onderzoek in opdracht van de Stad Gent dat 12 van de 86 makelaars die actief zijn in Gent discrimineren op basis van afkomst in de eerste fase van het verhuurproces. Deze 12 makelaars werden de voorbije maanden verder opgevolgd. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat geen van hen nog langer een significant patroon van discriminatie vertoont.

 

Twee makelaars bevinden zich wel nog in een grijze zone en lijken mensen met een Vlaamse naam meer een plaatsbezoek te geven. Hun dossiers worden daarom overgemaakt aan Unia voor mogelijk verder gevolg. Het onderzoek werd uitgevoerd door de vzw IN-Gent onder begeleiding van professor Pieter-Paul Verhaeghe, in opdracht van de Stad Gent.

Praktijktesten sinds 2015

Gent werk al sinds 2015 met praktijktesten op de private huurmarkt om discriminatie te meten en aan te pakken. Hierbij worden twee gelijkaardige mails in correct Nederlands verstuurd naar een vastgoedkantoor met de vraag of een bepaald pand nog vrij is en of het kan worden bezichtigd. De ene mail wordt ondertekend met een Vlaamse naam en de andere met een Turkse of Arabische naam. Beide personen beschikken in dergelijk onderzoek over een gelijkaardig inkomen zodat solvabiliteit niet kan worden ingeroepen ter vergoelijking van een ongelijke behandeling.

Uit het onderzoek van 2015 bleek dat mensen met migratieachtergrond in 26% van de gevallen een minder positief antwoord ontvingen van makelaars dan de personen met een Vlaamse naam. Uit het onderzoek van 2016-2017 bleek dat de discriminatie door makelaars was gedaald naar 14%. 12 van de 86 in Gent actieve makelaars vertoonden wel nog een significant patroon van discriminatie.

Gerichte aanpak

Deze 12 makelaars werden begin 2018 door Unia uitgenodigd voor een gesprek om hen op de wetgeving te wijzen. Daarnaast werden alle 86 makelaars uitgenodigd door de Stad Gent en Unia om een vorming te volgen over de anti-discriminatiewetgeving, met medewerking van het CIB Oost-Vlaanderen (Confederatie van Immobiliënberoepen) en het BIV (Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars). In deze vorming werd duidelijk aangegeven waar professionele selectie stopt en discriminatie begint. Ook kregen de makelaars technieken aangeleerd om te leren omgaan met discriminerende vragen van hun klanten.

De 12 makelaars werden de voorbije maanden verder getest door IN-Gent vzw onder de wetenschappelijke begeleiding van professor Pieter-Paul Verhaeghe (Vrije Universiteit Brussel). Er werd deze keer geen significant patroon van discriminatie vastgesteld. Bij 2 makelaars is er wel een lichte trend naar het bevoordelen van personen met een Vlaamse naam. Hun dossiers worden overgemaakt aan het interfederaal gelijkekansencentrum Unia en het BIV voor mogelijk verder gevolg. De Stad Gent heeft zelf geen enkele inzage in de individuele dossiers.
 
De aanpak met praktijktesten werkt: de discriminatiegraad blijft dalen. Alle betrokkenen zijn er zich echter van bewust dat de discriminatie zich subtieler kan voordoen en kan verschuiven naar een latere fase in het verhuurproces, bijvoorbeeld tijdens het plaatsbezoek of bij de eindbeslissing. Hoe ook deze discriminatie in kaart kan worden gebracht en bestreden, moet verder worden onderzocht.
 
 
 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten