Spelen met diversiteit in stedelijke buitenschoolse opvang…

Onze stad is superdivers. Dat merkt u als u in de Gentse scholen én de buitenschoolse opvang komt. Vanaf 9 oktober start Dienst Kinderopvang van de Stad Gent met vernieuwende vormingen rond diversiteit, onder meer op vlak van huidskleur, religie, seksuele oriëntatie en gender. De kinderbegeleiders kunnen met hun kleutertjes aan de slag met het educatieve pakket ‘Lou’.

 

De kleurrijke wereld van Lou

Schoolboeken zijn veelal stereotiep. Vaak met onvoldoende aandacht voor de diversiteit in de klas of met een enge focus erop. Daarom ontwikkelde çavaria, een koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen, samen met auteur en illustrator Kathleen Amant een educatieve boekenreeks rond Lou.

Lou wordt in dagdagelijkse situaties omringd door vele kleurrijke personages. ‘Lou op weg naar school’ en de speelset ‘Het Huis van Lou’, waarmee kinderen hun thuissituatie kunnen naspelen, zijn al verschenen. Het speelse, eenvoudige karakter van de Lou-reeks zorgt ervoor dat het vernieuwend didactisch materiaal is om de begeleiding van jonge kinderen te ondersteunen. Nadat het Stedelijk Onderwijs al kennismaakte met dit pakket, gaan nu ook de kinderbegeleiders van de buitenschoolse opvang ermee aan de slag.

De stad is superdivers

Onze stad is superdivers en die diversiteit is almaar zichtbaarder en dekt vele ladingen. Denk maar aan de diversiteit met betrekking tot seksuele oriëntatie, religieuze overtuiging, etniciteit, huidskleur, gender, lichamelijke en psychische beperkingen.

De Dienst Kinderopvang zet al jaren in op een open houding en positieve aandacht voor alle vormen van diversiteit. De innovatieve Lou-vorming sluit hier perfect op aan. De kinderbegeleiders krijgen onder andere tips over mogelijke alternatieve inrichtingen van de opvanglocaties. Ze krijgen ook advies over hoe ze het gesprek kunnen aangaan met kleuters en hun ouders. Voor deze vormingsmomenten, gespreid over acht verschillende voormiddagen, doet de Stad Gent een beroep op vzw KliQ, een vormingsorganisatie die specifiek gericht is op seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Per opvanglocatie wordt ook een educatief pakket ter beschikking gesteld. Zo kunnen de kinderbegeleiders zelf heel concreet aan de slag gaan in de leefgroepen.
 

Een gender- en diversiteitsbewuste kijk, wars van stereotypes, betekent een meerwaarde voor kinderbegeleiding en kleuters in onze huidige samenleving, waar diversiteit een feit is en vanzelfsprekend zou moeten zijn.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten