Ouders oefenen Nederlands in Gentse scholen…

Het Onderwijscentrum Gent organiseert voor het tweede schooljaar op rij oefenkansen Nederlands op school. In het basisonderwijs praten ouders met elkaar tijdens de ‘Ouderbabbels’, onder begeleiding van een vrijwilliger. Ook op secundaire scholen zijn ouders welkom om meer te weten te komen over de school van hun kinderen én ondertussen hun Nederlands aan te scherpen.

 

Voor meertalige ouders is het niet altijd vanzelfsprekend om Nederlands te spreken. Ze vinden soms moeilijk de weg naar initiatieven om het Nederlands op een informele manier te oefenen. Door oefenkansen te organiseren op en met scholen, verlaagt Onderwijscentrum Gent de drempel om Nederlands te oefenen. Tegelijk leren ouders de schoolwerking beter kennen en wordt de band tussen hen en de school sterker. Zo staan ze sterker om hun kinderen te ondersteunen in hun schoolloopbaan en in contacten met andere ouders van de school.

Ouderbabbels in basisonderwijs

Vorig schooljaar vonden in zes Gentse basisscholen Ouderbabbels plaats. Gedurende acht weken komen de ouders tijdens wekelijkse sessies samen. Ze gaan met elkaar in gesprek over diverse thema’s, zoals de werking van de school, het gebruik van de schoolagenda, over gezonde voeding, opvoeding en vrije tijd. Zowel de ouders als de school kunnen thema’s aanbrengen. Met wijkwandelingen breken de Ouderbabbels ook uit de school. Ouders maken kennis met bijvoorbeeld de lokale bibliotheek, het buurtwerk of andere organisaties die actief zijn in de wijk. Dit jaar gaan de Ouderbabbels door in negen Gentse basisscholen.

Experimenteren in secundair onderwijs

De overstap van het lager onderwijs naar de ‘grote’ school, is niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor de ouders een grote stap: veel meer leerkrachten, meer digitale communicatie via platformen als Smartschool, en vaak minder directe contacten tussen ouders en school. Vorig schooljaar vonden in vier Gentse secundaire scholen diverse activiteiten plaats waar ouders hun Nederlands konden oefenen én over onderwerpen konden praten die hen als ouders bezighouden. Zo werd het afgelopen jaar in een school een babbelbar geïnstalleerd op de openschooldag, werden in een andere school wijkwandelingen opgezet en was er ook een school die tweewekelijks praattafels organiseerde. Naast ouders vonden ook buurtbewoners en jongeren (16 jaar en ouder) hun weg naar dit initiatief. Dit schooljaar organiseert het Onderwijscentrum opnieuw in verschillende secundaire scholen oefenkansen voor ouders.

Vrijwilligers

Vrijwilligers begeleiden de groepen ouders. Onderwijscentrum Gent en IN-Gent vzw ondersteunen de vrijwilligers, samen met de lerarenopleiding NT2 (Nederlands voor anderstaligen) van Het Perspectief, het provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs. De brugfiguren of andere ankerfiguren op de school spelen ook een cruciale rol: ouders toeleiden, de sessies mee inhoudelijk richting geven in samenspraak met de ouders, de school en de vrijwilliger. Ook tijdens de activiteiten zelf zijn de brugfiguren aanwezig.

In het verleden werden onder impuls van IN-Gent (de Gentse lokale antenne van het Agentschap Integratie en Inburgering) conversatietafels op basisscholen georganiseerd. Sinds vorig jaar wordt dit opgenomen door Onderwijscentrum Gent en uitgebreid naar het secundair onderwijs. Het project wordt gefinancierd door Agentschap Integratie en Inburgering en loopt nog tot juni 2019.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten