EXPO Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de Lage Landen…

De Gentse Sint-Pietersabdij brengt vanaf 5 oktober 2018 een tentoonstelling over 60 jaar Nederlandstalige liedjes. Dit eerbetoon aan meer dan 200 artiesten en groepen uit zowel België als Nederland, is de grootste muziektentoonstelling ooit in Vlaanderen. De interactieve tentoonstelling voor jong en oud doorkruist alle muziekgenres en loopt tot 9 juni 2019.

Na het succesvolle ‘Lang leve de tv!’, die 120.000 bezoekers naar de Sint-Pietersabdij bracht, slaan de VRT en tentoonstellingsmakers Historische Huizen Gent en Tijdsbeeld & Pièce Montée opnieuw de handen in elkaar voor een nieuwe tentoonstelling: ‘Lang leve de muziek!’

De expo brengt het verhaal over hoe de Nederlandstalige populaire muziek de harten en de hitlijsten veroverd heeft. Meer dan honderd muzikale helden uit de voorbije decennia ontleenden iconische stukken uit hun persoonlijke verzameling. Een chronologisch/thematisch parcours leidt de bezoeker langs de mooiste liedjes, memorabele televisiefragmenten en de wonderlijke verhalen van Belpopkenner Jan Delvaux, zoals alleen hij die kan brengen.

Research

Er werden kosten noch moeite gespaard om van deze expo een ‘once in a lifetime’-evenement te maken. De onderzoekers en de ontwerpers van Tijdsbeeld & Pièce Montée en Historische Huizen Gent ontwikkelden samen met curator Jan Delvaux het tentoonstellingsconcept. In zijn typische stijl schreef Delvaux de teksten en de verhalen en bedacht de interactieve opstellingen. Zijn Belpop Bonanzacompaan Jimmy Dewit, (DJ Bobby Ewing) verzorgde en kleurde op zijn karakteristieke manier de audio-opstellingen.

Onder leiding van Winne Gobyn onderzochten vijf researchers gedurende meer dan een jaar de collecties van artiesten, musea en private verzamelaars. Op die manier slaagden ze erin om van hoofdrolspelers uit alle periodes en over alle muziekgenres heen tal van unieke stukken in bruikleen te krijgen. Maanden opzoekingswerk in het VRT-beeldarchief leverde sublieme montages met prachtige tijdsbeelden op.

291373 compliatie%20lldm 0.1 a97680 large 1538391523
 

Niet alleen luisteren…

De populairste liedjesthema’s worden in ludieke decorsuitgewerkt. Jong en oud  genieten in deze speciale opstelling van hun favoriete liedjes over gelukkige en ongelukkige liefdes, rebellie en protest, humor en absurdisme, het levenslied, tieneridolen, liedjes voor kinderen en cultsongs … Ook de interactieve Jan Delvaux ‘Jukeboxen’ die verspreid over het parcours staan opgesteld, zorgen voor fijne (herkennings)momenten : De Gezongen Landkaart, Cover of Origineel, 10 voor Taal, Stel Zelf je Hip Hop Nummer samen, Turarium, Elk zijn Dialect…

 

Oud en jong

De muziek in de tentoonstelling verenigt meerdere generaties. Jong en oud ontdekken elkaars muziek en ondervinden aan de hand van de platen, verhalen, en niet in het minst de weetjes, dat hun favoriete artiesten soms meer met elkaar gemeen hebben dan verwacht. Fans van kleinkunst, schlagers, stevige rock of coole hip hop, allemaal komen ze aan hun trekken en kunnen ze het parcours vanuit hun eigen interesse en muzikale voorkeur beleven.

 
291438 gillende%20meisjes lowres 0ebe9b original 1538463290

Foto © Bas Bogaerts

Muziekcafé

Bezoekers kunnen volop napraten in een speciaal voor de gelegenheid ontworpen Lang leve de muziek-café! met als decor tientallen gouden platen en andere bezienswaardigheden van muzikale grootheden uit de Lage Landen.

Evenementen

Net zoals voor Lang leve de tv! worden er op zondagen en tijdens de vakantieperiodes een hele reeks randevenementen en meet & greets georganiseerd.

Praktisch

EXPO:: Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de Lage Landen

Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein, 9000 Gent

van 5 oktober 2018 t/m 9 juni 2019

Meer info en de tarieven op www.langlevedemuziek.be

 
 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten