Voelmaquette ‘Gent in reliëf’ maakt de stad toegankelijk voor iedereen…

Op dinsdag 2 oktober 2018 wordt de voelmaquette ‘Gent in reliëf’ voorgesteld in De Krook. Deze maquette is ontworpen om informatie te geven over de Gentse binnenstad via zintuiglijke ervaringen (horen, zien en voelen), zodat iedereen – ook mensen met een beperking – zich een beeld kan vormen van de stad en haar gebouwen.

 

Studenten architectuur namen het voortouw

Het idee om via verschillende zintuigen informatie over de stad op te vragen en weer te geven is ontstaan onder impuls van Prof. Dr. Arch. Marc Dujardin, die bij studenten Architecteur een empathische en mensgerichte attitude wilde stimuleren. Personen met een beperking werden als ervaringsdeskundige ingezet voor concrete architectuur- en ruimtelijke planningvraagstukken van de Stad Gent.

Pilootproject was het KOBRA-project in 2008. Om de plannen voor de heraanleg van het historisch centrum rond de Korenmarkt en het Braunplein aanschouwelijk te maken voor personen met een visuele beperking, werd een tactiel schaalmodel gebouwd met lichtsensoren voor slechtzienden en spraaktechnologie: ‘de KOBRA-maquette’.

Naar een ‘multi-Sensoriële’, duurzame maquette

In 2016 wilde de Stad Gent onder leiding van de Toegankelijkheidsambtenaar en de Dienst Welzijn en Gelijke Kansen al deze ervaring gebruiken om een duurzame en verbeterde versie van de KOBRA-maquette te ontwikkelen van het stadscentrum. In het streven naar een inclusieve stad werd het idee van een maquette voor slechtzienden en blinden uitgebreid naar het ontwerp van een meubel, waarbij bezoekers via verschillende zintuigen informatie over de stad kunnen opvragen – een ‘multi-Sensoriële’ kijk op Gent. Het resultaat is de voelmaquette ‘Gent in reliëf’, die nu een vaste plek krijgt in De Krook.

Een virtueel stadsbezoek als zintuiglijke ervaring

De voelmaquette ‘Gent in reliëf’ bestaat uit twee informatiekanalen: een maquette en een scherm.

De maquette toont een groot deel van het stadscentrum. Door op een knop met een naamplaatje (ook in braille) te drukken, kan de bezoeker gebouwen, pleinen en kunstwerken laten oplichten. Hij of zij kan ook bladeren doorheen een lijst met geografische lagen (rolstoelroute, openbare toiletten, blindentegels, …) en deze laten verschijnen op de maquette.

Het scherm zorgt voor een virtueel bezoek aan de stad aan de hand van 3D city games of opnames uit de lucht. Er is ook toegankelijkheidsinformatie te vinden over de objecten op de maquette en andere openbare gebouwen of locaties in de Gentse binnenstad.
 
 
 
 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten