PUUR GENT zet in op branding van de Gentse sfeergebieden…

Sinds 2017 werkt PUUR GENT, met de oprichting van de sfeergebieden, aan een verdere ontwikkeling en branding van de diverse commerciële zones in de Gentse binnenstad. PUUR GENT voorziet alle straatnaamborden in de sfeergebieden nu van een extra bord met de naam van het sfeergebied om de bezoekers en toeristen in de stad te laten kennismaken met het unieke commerciële DNA in de stad.

 

De voorbije jaren werd er samen met de handelaars ingezet op de creatie en interne werking van de sfeergebieden. Nu de identiteit en specificiteit van elk sfeergebied duidelijk werd omschreven en in kaart gebracht, is de tijd rijp om dit ook extern uit te dragen naar de bezoekers van de stad. Daarvoor werden mini-documentaires gemaakt van elk sfeergebied en krijgen alle straten onder de bestaande straatnaamborden een bijkomend bord, zodat de bezoeker weet in welk sfeergebied hij of zij zich op dat moment bevindt.

Ontstaan en identiteit van de sfeergebieden

Gent beschikt over het grootste winkelwandelgebied in Vlaanderen. Het Gentse college bakende in 2017 binnen dit gebied uiteindelijk acht afzonderlijke buurten af die als sfeergebied door PUUR GENT en de betrokken handelaars werden benoemd.

 

Het divers, authentiek en gezellig aanbod van de Gentse binnenstad wordt via de sfeergebieden in de kijker gezet. Zeven sfeergebieden kregen reeds een commerciële naam en DNA, een achtste (de buurt rond de Gentse Overpoort) zal eind dit jaar afgewerkt worden (zie kaartje).

1.     Linkeroever (A): Artistieke sfeer voor fijnproevers

Buurt rond Ajuinlei, Jan Breydelstraat, Burgstraat, Onderbergen

2.     Quartier Sint-Pieters (H): shopping rond het Sint-Pietersstation

Buurt rond Koningin Elisabethlaan, Prinses Clementinalaan, Kortrijksepoortstraat, …

3.     East-District (G): de ideale mix voor fashion addicts, coffee lovers en cityhoppers

Buurt rond Henegouwenstraat, Bennesteeg, Mageleinstraat

4.     Rond Sint-Jacobs (E): Originele mode, design en vintage

Buurt rond Ottogracht, Belfortstraat, Hoogpoort, Vlasmarkt, Bij Sint-Jacobs, …

5.     SoGo (D): Luxueus shoppen

Buurt rond Koestraat, Kouterdreef, Vogelmarkt, Brabantdam, Kortedagsteeg, Walpoortstraat, Vlaanderenstraat, Woodrow Wilsonplein

6.     Gent Central (B): Het kloppende hart van de Gentse handel

Buurt rond Veldstraat, Hoornstraat, Korenmarkt, Langemunt, Vrijdagmarkt, Korenlei, Graslei

7.     Côté Culture (C): het best bewaarde geheim van Gent

Buurt rond Sluizeken, Oudburg, Kraanlei, Corduwaniersstraat, Veerleplein

Sfeergebieden zijn handelswijken met een eigen DNA, identiteit en commerciële naam gekozen op basis van het specifiek aanbod in de wijk. Het gaat om buurten die reeds een eigen identiteit hebben die, samen met handelaars uit de buurt, verder ontwikkeld wordt in de richting van hun uniek karakter. Dit specifieke aanbod en de unieke sfeer verhogen de aantrekkelijkheid voor de bezoekers, die weten waar ze wat specifiek kunnen vinden. Ook kunnen sfeergebieden een leidraad zijn voor potentiële investeerders bij de keuze van een geschikte locatie.

Het zijn de handelaars die de sfeergebieden runnen. Ze krijgen daarvoor via een samenwerkingsovereenkomst financiële steun van PUUR GENT. Per sfeergebied zetelt er bovendien een afgevaardigde als expert in de Raad van Bestuur van PUUR GENT en krijgen de handelaars op die manier een stem in het middenstandsbeleid in Gent. Daarnaast traden alle sfeergebieden toe tot de opperdekenij.

Branding sfeergebieden

Tot nu toe gebeurde de communicatie rond de sfeergebieden hoofdzakelijk via online kanalen. De sfeergebieden kregen een plaats op de website van PUUR GENT, hebben hun eigen social media pagina’s en websites, maar waren nog niet zichtbaar op het openbaar domein.

PUUR GENT liet zich inspireren door het sfeergebied ‘9 straatjes’ in Amsterdam waar het sfeergebied vanop het openbaar domein zichtbaar gemaakt door bordjes onder de straatnaamborden, zo genaamde onderborden. PUUR GENT zal alle straatnaamborden in de sfeergebieden van zo’n onderbord voorzien. Dit om de bezoekers en toeristen in de stad te laten kennismaken met het unieke commerciële DNA in de stad.

Visuele herkenbaarheid in de stad

Dergelijke onderborden dragen sterk bij tot de herkenbaarheid van de Gentse sfeergebieden en een specifieke winkelrouting op langere termijn.

Per sfeergebied werd een kleur vastgelegd dat als achtergrond van het onderbord kan worden gebruikt. De onderborden dragen als opschrift de naam van het sfeergebied, zoals hier een voorbeeld voor het sfeergebied Côté Culture.

291085 c%c3%b4t%c3%a9%20culture page 001 200b3a original 1537886690
 

Voor de productie van de onderborden kan PUUR GENT rekenen op ondersteuning van Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen. Voor 271 straten in de sfeergebieden komt dit neer op een productie van 675 tot 800 onderborden. In het actieplan 2018 van PUUR GENT is € 20.000 gereserveerd om de onderborden te drukken en op te hangen.

 

Mini-docu’s per sfeergebied

PUUR GENT zet echter niet alleen in op de onderborden. Er werden samen met het communicatiebureau Oval Office mini-docu’s gemaakt met als insteek de passie en drijfveer van de handelaars uit het gebied.

In elk sfeergebied neemt de sfeergebiedmanager de kijker mee naar zijn eigen zaak en leidt hij deze rond in het sfeergebied. Verschillende handelaars komen aan bod en vertellen over hun stad, hun werk en wat het sfeergebied voor hen betekent.

 

De docu’s vormen de ideale achtergrond om het sfeergebied en de handelaars te leren kennen. De trailer werd eind augustus via PUUR GENT en de Stad Gent gelanceerd en werd ondertussen al door meer dan 300.000 mensen bekeken. Om de twee weken wordt een nieuwe video gelanceerd.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten