Op de Korte Meer 20A bevindt zich het koetshuis van stadspaleis d’Hane Steenhuyse. Dat koetshuis kent niet alleen een rijke geschiedenis, maar heeft ook een mooie toekomst. Voor de komende 20 jaar gaan vzw Orpheus Instituut en de Stad Gent een opstalovereenkomst aan voor het gebruik van het koetshuis. Daarmee wil de Stad een internationaal gerenommeerde wetenschappelijke muziekinstelling steunen en het gebouw terug zichtbaarder maken voor passanten.

 

Rijke geschiedenis

Sinds de tweede helft van de 18de eeuw was het pand aan de Korte Meer 20A het koetshuis van de familie d’Hane de Steenhuyse, aan de achterzijde van het woonhuis aan de Veldstraat. Twee verdiepingen zorgden ervoor dat de paardenstallen, de zadelkamer, de mestput en de opslagplaats voor hooi en stro gescheiden bleven van het verblijf van de koetsier. De volledige site – het woonhuis, de tuin en het koetshuis – werd eigendom van de Stad Gent in 1980. Tot begin vorig jaar deed het koetshuis dienst als tekenbureau van de Dienst Monumentenzorg en Architectuur.

Het Hotel d’Hane Steenhuyse wordt sinds 2014 beheerd door IVA Historische Huizen Gent. In maart 2018 hebben zij met succes het grotendeels gerestaureerde woonhuis als historische huis opengesteld voor vrij bezoek op vrijdag-, zaterdag- en zondagnamiddagen.

Een mooie toekomst

Ondertussen is de Dienst Monumentenzorg verhuisd naar de Site Zuid en staat het koetshuis leeg.

Het Orpheus Instituut gaf al een tijdje aan dat het nood heeft aan uitbreiding in de nabijheid van de Korte Meer. Met de intrek van het instituut in het koetshuis wil de Stad een internationaal gerenommeerde wetenschappelijke muziekinstelling steunen en het gebouw terug zichtbaarder maken voor passanten.

Het wordt een trekpleister voor (internationale) musici, muziekonderzoekers, -liefhebbers en burgers. Op de bovenste verdieping worden een archief en studieruimte ingepland, met de intentie om er ook seminaries, masterclasses en workshops te geven. De rest van het gebouw zal gebruikt worden voor toonmomenten, lezingen en concerten voor het publiek.
 

Het Orpheus Instituut voorziet van zijn kant op eigen kosten een aantal verbouwings- en inrichtingswerken. Aangezien de site beschermd is, zal dit uiteraard gebeuren in nauw overleg met de betrokken diensten van de Stad.

De overeenkomst zal ingaan in het voorjaar van 2019. Hierna starten de werken van het Orpheus Instituut om het voormalige koetshuis gebruiksklaar te maken en open te stellen voor het publiek.

 

 

 
Volg ons op :
0