Industriemuseum opent met Industriefestival…

Tijdens het laatste weekend van september gaan de deuren van het Industriemuseum open voor het grote publiek. De naam ‘MIAT’ wordt voorgoed verleden tijd, en een kersverse hoofdtentoonstelling over mensen en machines luidt meteen een nieuw tijdperk in. De opening van de tentoonstelling zal niet onopgemerkt voorbijgaan, want op zaterdag 29 en zondag 30 september 2018 kan iedereen het museum gratis ontdekken tijdens een heus Industriefestival.

 

Het MIAT wordt Industriemuseum

Hoewel het Industriemuseum een krachtige verderzetting is van het intussen 40-jarige MIAT, voelt alles er toch erg nieuw aan. Op de voorgevel siert een nieuw, geschilderd logo de voormalige katoenfabriek. Strakke witte vlaggen wapperen in de voortuin. Het onthaal zit in een nieuw jasje en op de vijfde verdieping schitteren de collectiestukken als nooit tevoren.

Een mooie plek is het zeker. Het Industriemuseum bevindt zich aan het water op drie minuten wandelen van de Vrijdagmarkt, in een indrukwekkende textielfabriek. Het panorama is vermoedelijk een van de mooiste van de stad met zowel een blik op de vele torens in de oude binnenstad als de imposante fabrieken en schoorstenen van de industriële gordel rond Gent.

Een nieuw verhaal

De nieuwe tentoonstelling onthult de sporen van de industriële geschiedenis en doet dat niet zoals in de oude schoolboeken, maar op een toegankelijke, levendige manier. 12 mannen en vrouwen geboren tussen 1660 en 1965 nemen bezoekers mee in een verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden.

Het bezoek leidt langs vier grote boxen. In elke box zijn drie getuigen aan het woord die vertellen over hun leven als arbeider, handelaar of ondernemer en tonen hoe het er in hun tijd aan toeging. In een vijfde box vinden we een gigantische ‘selfactor’, de machine die ook in de film Daens een belangrijke rol speelde. Het helse lawaai van de machine werd door muzikant Flip Kowlier vakkundig verwerkt tot een ritmisch deuntje vol fabrieksgeluiden. De authentieke klanken werden volledig bewaard, maar een laag effecten geeft de cadans van de machine in het museum een soort muzikaliteit.

Industriefestival

Zaterdag 29 en zondag 30 september wordt iedereen uitgenodigd op het Industriefestival, het openingsfestival van het Industriemuseum. Er zal van alles te beleven zijn voor groot én klein. Het Industriemuseum is een levendig museum en dat zullen bezoekers tijdens het Industriefestival ook zo ervaren. De oude textielmachines en drukpersen draaien er nog steeds, dankzij heel wat vrijwilligers. Er worden workshops georganiseerd rond vilten, spinnen, drukken en tinkeren.

Dat tinkeren gebeurt in een unieke Tinker Studio, een plek in het museum waar bezoekers met allerhande materialen en technieken aan de slag kunnen. Creatief denken, technische snufjes uitproberen, knutselen, prutsen… ‘tinkeren’ dus. Het hele proces is er belangrijker dan het eindresultaat. Daarnaast is er ook heel wat randanimatie voorzien in het museum en de museumtuin. Op het programma? Instaprondleidingen, fietstochten, wandelingen, demonstraties door een echte – jonge – smid, een gezamenlijke zangstonde met Allez, Chantez… In een ware kermissfeer vindt elk er iets naar zijn zin. Ook de feestmakers van CirQ zijn van de partij met hun kindverbetermachine en een fijne pop-up quiz.

Kaliesj

Tijdens het Industriefestival wordt in museumcafé Bar Mitte Kaliesj geserveerd. Kaliesj verwijst naar ‘kalissesap’, een drankje op basis van zoethout dat de arbeiders vroeger in hun drinkfles meenamen naar de fabriek. Brouwers FERM en Crabbelaer lieten zich door dit verhaal inspireren en boksten respectievelijk een Kaliesj kombucha en een Kaliesj biertje in elkaar. Benieuwd hoe dé frisdrank uit het fabrieksverleden smaakte? Kom dan alvast even proeven.

Praktisch

Industriefestival op zaterdag 29 en zondag 30 september 2018 van 10 tot 18 uur. Gratis.

Het volledige programma vindt u op www.industriemuseum.be

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten