Veilig op de fiets met schoolroutekaart Gent Noord…

Veiligheid in de schoolomgeving is belangrijk, en dat geldt zeker voor de (fiets)routes van en naar school. Daarom ontwikkelden de Stad Gent en de Provincie Oost-Vlaanderen een schoolroutekaart voor Gent Noord, die vandaag officieel is ‘ingereden’.

 

Meer dan 75 leerlingen van verschillende scholen in Gent Noord namen op vrijdagmiddag 21 september deel aan het inrijmoment van de Schoolroutekaart. Zij kwamen tussen 13.15 uur en 13.30 uur, vanuit de verschillende scholen, met de fiets of te voet aan in basisschool De Triangel in de Kartuizerlaan. Vervolgens stond de hele namiddag in het teken van veilig (naar school) fietsen: scholieren stelden vragen aan de gedeputeerde en de schepenen van Onderwijs en Mobiliteit, en de schoolroutekaart voor Gent Noord werd onthuld.

Brede School

De Stad Gent is bijzonder begaan met de verkeersveiligheid van haar inwoners en de vele schoolkinderen. Er is een grote nood aan een overzicht van de veiligste (fiets)routes naar school, jeugdvereniging of openbare plaatsen.

Gezien de Provincie Oost-Vlaanderen al tien jaar schoolroutekaarten maakt voor andere gemeenten in de provincie, nam Brede School Sluizeken-Tolhuis-Ham (Onderwijscentrum Gent, Departement Onderwijs, Opvoeding & Jeugd van de Stad Gent) het initiatief om voor Gent Noord ook zo’n kaart uit te werken. Daar zijn ook de Brede School-wijken Rabot-Blaisantvest en Muide-Meulestede bij betrokken. Doel is om met de kaart de kinderen stimuleren om de fiets te gebruiken en zo op een veilige manier hun bestemming te bereiken.

Schoolroutekaart

De schoolroutekaart bestaat uit een digitale en een papieren kaart. Deze kaarten werden opgemaakt met input van de scholieren en ouders, in overleg met de gemeente, de lokale politie, de Fietsersbond en de lokale scholen. Gewapend met smartphones trok men op pad om de gevaarlijke punten op weg naar school in kaart te brengen en bekeek men hoe die veilig overbrugd kunnen worden, bijvoorbeeld via alternatieve routes en trage wegen.

De Provincie draagt 50% van de kosten voor de opmaak van een digitale kaart en van het drukwerk voor de papieren kaart. Brede School betaalt de overige 50%. De digitale kaart werd geproduceerd in samenwerking met Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van de Universiteit Hasselt / Abeona en Mobiel 21. De dienst Mobiliteit van de Provincie Oost-Vlaanderen droeg ook bij aan de productie van de kaart.

 

De schoolroutekaart

  • geeft een overzicht van de veilige fietsroutes,
  • duidt de veiligste wegen aan,
  • markeert de plaatsen die bijzondere aandacht vragen,
  • biedt juiste informatie aan over fietsuitrusting,
  • maakt het verkeersreglement voor fietsers duidelijker,
  • moedigt jonge mensen aan om gezond te bewegen,
  • geeft tips over veilig fietsen,
  • toont de fietspaden die in aanleg zijn of bestudeerd worden,
  • geeft de zones 30 in de schoolomgeving weer,
  • geeft een overzicht van de aanwezige bus- en treinverbindingen.

Digitale versie

Naast de papieren kaart is er ook een digitale schoolroutekaart. De digitale kaarten bevatten dezelfde info, maar kunnen gemakkelijker aangepast worden aan nieuwe situaties (zoals aangepakte knelpunten, nieuw aangelegde fietspaden, tijdelijke wegenwerken …). Ook kunnen online gebruikers meer aandachtspunten en routes selecteren zonder het overzicht te verliezen. De knelpunten worden toegelicht aan de hand van een foto en een woordje uitleg.

 
 
 
Volg ons op :
error24
fb-share-icon0
Tweet 966
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten