Op vredespad in de Gentbrugse Meersen…

De Internationale Dag van de Vrede (21 september 2018) gaat in Gent niet onopgemerkt voorbij. De vredesvlag wordt gehesen aan het Gentse stadhuis, er wordt een open brief verzonden aan de federale regering én er wordt een Vredespad ingehuldigd in de Gentbrugse Meersen.

 

Al deze initiatieven kaderen in het Gentse themajaar ‘strijd mee voor vrede’ en ondersteunen de boodschap van de Internationale Dag van de Vrede: een oproep naar een geweldloze en wapenvrije wereld.

Een Vredespad in de Gentbrugse Meersen

In de Gentbrugse Meersen is tussen de Koningdonkstraat en het Vredesmonument een Vredespad aangelegd. Het is een pad van tien eerlijke stapstenen die leiden naar een grote steen bij het Vredesmonument. In de grote steen is een quote gebeiteld/gegraveerd van Ghandi: ‘Er is geen weg naar vrede. Vrede is de weg.’ Op de stapstenen staat in 30 talen het woord vrede vermeld: Vrede, Barış, Мир, سلام, Paca, Alaáfía, … in drie talen per steen. De talen werden geselecteerd op basis van de meest gesproken talen in Gent. De stenen zijn gevlamde ‘Petit Granit – blauwe steen uit Henegouwen’®. Het vredespad is een initiatief van de Stad Gent in samenwerking met Vredesoverleg Gent.

Feestelijke inhuldiging

De inhuldiging is feestelijk aangepakt: met veel tamtam trekken de kinderen van de derde graad uit basisschool het Groen Drieske in Gentbrugge door de Gentbrugse Meersen naar het Vredespad. Zij vertellen aan het monument wat vrede voor hen betekent. Het Gentse Vredeskoor Karibu zingt het pad vredevol in en de Gentse schepenen Tine Heyse en Sofie Bracke onthullen de grootste steen, die een vredevolle boodschap bevat. De kinderen onthullen met borsteltjes de tien stapstenen en klinken samen op de vrede.

Vredesvlag en open brief

Op 21 september staan er ook andere vredesactiviteiten gepland. Zo ondersteunt de Stad Gent de campagne van Vrede vzw, Greenpeace, CNAPD en Fairfin door op de internationale dag van de vrede een vredesvlag te hijsen aan het stadhuis én een open brief te sturen aan de Belgische regering. Hierin vraagt de Gentse burgemeester, samen met 130 andere Belgische burgemeesters, het VN kernwapenverdrag te ondertekenen.

 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten