Koninklijke archieven

Hobby historicus krijgt toegang tot de brieven Koning Albert 1

Billen Jos, die reeds enkele jaren onderzoek voert naar de wereldtentoonstelling van 1913 te Gent en reeds verschillende restanten terugvond, zoals het verloren gewaande doek “Panorama de Congo” heeft donderdag de Koninklijke archieven mogen inkijken en kopiëren.

Samen met Mario Callant, huisfotograaf van gent1913 en oprichter van De Gensche Gazette, waren we te gast in de Hertogstraat, juist langs het Koninklijk paleis van Brussel, waar we heel vriendelijk en hartelijk ontvangen werden door de kabinetschef van Zijne Majesteit, die het dossier reeds had klaargelegd voor inzage en te kopiëren. Het onderzoek zal zich nu toeleggen op de analyse van deze briefwisseling tussen de betrokken diensten van toen.

In totaal waren en 286 brieven beschikbaar, gaande van de correspondentie tussen de ministeries van buitenlandse zaken , ministerie van oorlog, het comité van de expo en van het moderne dorp en sommige buitenlandse deelnemers. Zelfs de samenstelling van de Leopold 2 trein en de reisweg staan volledig beschreven, alsook welke voertuigen moesten klaarstaan  in Gent voor de Koning en zijn gevolg. Wetende dat er vele Vlaamse opstootjes waren op deze wereldtentoonstelling, waardoor de Koning zelfs een concert moest annuleren, hopen we nu via deze brieven ook een antwoord te vinden.

Het volledig onderzoek en de resultaten zullen later gepubliceerd worden , alsook de brieven, op de steeds verder uitgroeiende website gent1913.eu

Na dit bezoek staan er nog enkele gepland aan andere archieven om zo een totaalbeeld te kunnen vormen van deze wereldtentoonstelling. 

Volg ons op :
0

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten