Stad Gent steunt VTM-actie die orgaandonatie in de kijker zet…

Op zondag 23 september kunnen Gentenaars zich tussen 10 en 17 uur gratis laten registreren als orgaandonor in het centrum van het Rode Kruis, Emile Clauslaan 5, 9000 Gent (ter hoogte van het Citadelpark). De Stad Gent steunt hiermee de VTM-actie van het programma ‘Make Belgium Great Again’.

 

VTM roept steden en gemeenten op tot donorregistratie

In ‘Make Belgium Great Again’ trekt Frances Lefebure door België om problemen op te lossen. In de eerste aflevering gaat het over orgaandonatie en het registreren daarvoor. Op het einde van de uitzending riep Frances Lefebure mensen op om zich te registreren als orgaandonor. VTM overtuigde meer dan 240 steden en gemeenten om op zondag 23 september hun deuren te openen voor donorregistratie. Ook Gent doet mee en zet zondag in samenwerking met de vrijwilligers van het Rode Kruis een registratiepost op in de Emile Clauslaan 5, 9000 Gent (ter hoogte van het Citadelpark).

Een eenvoudige registratie redt mensenlevens

Registreren als positieve donor duurt maximaal vijf minuten. Op vertoon van identiteitskaart en door een handtekening onderaan het officiële document is de klus meteen geklaard. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand voert alle gegevens in het rijksregister in en vanaf dan is de positieve registratie als orgaandonor officieel. Orgaandonatie kan een leven redden. Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is transplantatie van een orgaan de laatste mogelijke behandeling. Ondanks het feit dat we het in ons land eigenlijk goed doen wat betreft orgaandonaties, zijn er toch elk jaar nog meer dan 100 mensen die sterven terwijl ze op de wachtlijst staan.  Dankzij de ‘opting-out’ wetgeving in ons land is iedereen potentieel orgaandonor na overlijden, behalve wie zich daar expliciet tegen heeft verzet bij leven. In de praktijk nemen artsen evenwel nooit zomaar een orgaan weg bij een overledene. Als die laatste zijn of haar wil nergens heeft laten registreren, contacteert de arts de naasten van de overledene, maar zij zijn lang niet altijd op de hoogte van de wens van de overledene.

Praktisch

Donorregistratie kan in Gent op zondag 23 september 2018 tussen 10 en 17 uur bij de vrijwilligers van het Rode Kruis (Emile Clauslaan 5, 9000 Gent).
Los van de actie op zondag 23 september kan iedereen ten allen tijde persoonlijk een verklaring afleggen over het wegnemen en de transplantatie van organen en weefsel na zijn of haar overlijden. Dit kan een verklaring van verzet zijn of een uitdrukkelijke toestemming tot wegneming en transplantatie van organen.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten