Nieuwe kunstwerken voor het Gentse Zilverhof en het veer in Baarle…

Gent krijgt opnieuw twee nieuwe kunstwerken in het straatbeeld. Op 15 september werd in het kleine plantsoen in het Zilverhof het beeld Taptoe Feest van Gentse beeldhouwer en volkszanger Walter De Buck feestelijk ingehuldigd. Vorige week werd ook De Zonneschilder, een nieuw werk van beeldhouwer MaRf, onthuld aan de oever van de Leie in Baarle.

 

Taptoe Feest van Walter De Buck komt thuis in het Zilverhof

Taptoe Feest’ werd in 1993 ontworpen door de Gentse volksheld Walter De Buck naar aanleiding van het vijfentwintigjarige bestaan van Theater Taptoe, het legendarische figurentheatergezelschap dat van 1968 tot 2009 het Gentse poppentheater faam bezorgde in binnen- en buitenland. Het beeld toont de vier pioniers van het gezelschap (Luk De Bruyker, Freek Neirynck, Alain Ongenaet en Bart Beys) al dansend rond Pierke, de volkse held in het traditionele Gentse poppenspel.

TAPTOE’s erf, de organisatie die waakt over het erfgoed van het poppentheater, schonk het kunstwerk aan de Stad Gent. Op 15 september 2018, vijftig jaar na de stichting van Theater Taptoe, kreeg ‘Taptoe Feest’ een definitieve plek in het Zilverhof. Het werd theatraal in het plantsoen ingeplant door Wim Van De Vyver, vlakbij de Brug der Keizerlijke Geneugten waarop eveneens beelden van De Buck prijken.

Penseelstreken langs de zon aan de Leieoever in Baarle

Sinds kort siert ook een bijzonder kunstwerk de oever van de Leie aan de veerpont in Baarle. Gentse kunstenaar MaRf creëerde met De Zonneschilder een poëtisch beeld dat stemt tot nadenken over de grenzen van het kunstenaarschap. Het werk stelt een kunstenaar voor in zijn poging zich de onvatbare schoonheid van de natuur toe te eigen door te doen alsof hij de ondergaande zon schildert. Het verbeeldt de onmacht van een artiest om ooit de overweldigende natuurpracht te kunnen evenaren in eigen kunst en de artistieke dood die wordt ingeluid bij kunstenaren die dit toch proberen. Dit wordt gesymboliseerd door het naamkaartje aan de teen van de artiest, zoals bij de overledenen in het mortuarium wordt omgeknoopt.

Kunst in de Gentse publieke ruimte

De nieuwe kunstwerken van Walter de Buck en MaRf zijn slechts enkele van de vele nieuwe kunstwerken die het afgelopen jaar in het Gentse straatbeeld verschenen zijn. Zo werd eerder deze zomer de Papegaaistraat opgesierd met een gloednieuw werk, dat jonge kunstenaar Kasper Bosmans in samenspraak met de buurtbewoners creëerde rond de geschiedenis van de wijk. In Ledeberg ontwierp Marc Nagtzaam dan weer een bijzonder werk waarin artistieke creatie en natuur samengaan voor de Ledebergse Standaertsite. Schilder Samer Alagha creëerde in de Twaalfapostelenstraat in Sint-Denijs-Westrem ook een indrukwekkend realistische muurschildering ter herdenking van een hevig luchtgevecht dat daar plaatsvond in 1945, en Sven ’t Jolle ontwierp voor de gevel van het pas gerenoveerde kinderdagverblijf De Bron in de Brugse Poort het symbolische beeld ‘Moeder en Kind’. De Stad Gent heeft daarnaast ook een hart voor street art: bijna 100 muurschilderingen, waarvan vele in opdracht van de Stad, prijken ondertussen op de Sorry Not Sorry Street Art Map.

 

 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten