Een kwarteeuw straathoekwerk in Gent…

25 jaar geleden werd in Gent het straathoekwerk opgericht. Dat wordt op vrijdag 14 september 2018 gevierd met een feest in het Baudelopark en een podcast met verhalen die een blik werpen op de leefwereld van de meest kwetsbare Gentenaren.

 

Feest met straatpraat en muziek

Op 14 september 2018 is iedereen van 16 tot 22 uur welkom in het Baudelopark voor muziek en verhalen over 25 jaar werken in de Gentse straten. De Gentse Rapper Fatih schreef voor het 25-jarige bestaan van Straathoekwerk het nummer ‘Op een dag’ en zal dat ook live brengen. De verhalen zijn door straathoekwerkers ingesproken, en ook burgemeester Daniël Termont, actrices Marijke Pinoy, Veerle Malschaert en Erna Palsterman, imam Khalid Ben Haddou, bokser Ismaïl Abdul en Charlotte Deprez hebben een verhaal ingelezen.

De podcast ‘Straatpraat, verhalen van straathoekwerkers gelezen door bekende en gekende Gentenaars’ en het nummer van Fatih zijn hier te beluisteren.

Een beknopte geschiedenis­

In 1992 groeide het straathoekwerk, zeven man sterk, vanuit de stedelijke jeugddienst. Hangjongeren in contact brengen met de bevoegde diensten (Onderwijs, Jeugdwerk, VDAB, enzovoort) was hun eerste opdracht. Het was pionierswerk, en er werden resultaten behaald. Er werden extra straathoekwerkers aangeworven om een veel bredere doelgroep te bereiken. Vandaag bestaat het team Straathoekwerk uit zestien straathoekwerkers en twee coördinatoren.

De expertise om met mensen te werken die door andere diensten onvoldoende bereikt worden, leidde in 2015 tot de oprichting van de  Dienst Outreachend Werken, waar het straathoekwerk deel van uitmaakt. Samen met de buurtstewards, OpStap, schoolspotters en het project IEM-jongeren worden jaarlijks ruim 1.500 mensen bereikt.

In de 25 jaar straathoekwerk zijn heel wat projecten en acties vanuit de Dienst ontsproten. Voorbeelden van de afgelopen jaren zijn onder meer de opstart van OpStap, een werking waar men een dagbesteding biedt aan (ex)drugsverslaafden, Warme Winter en ‘Lockers voor daklozen’. Ook de samenwerking met de middenveldorganisaties leidde de afgelopen jaren tot mooie projecten, zoals Ieders Stem Telt, de organisatie van de Dag Tegen Armoede, AZIS, Enchanté, de signalenbundel, het Was en Plasplan en de theatervoorstelling Angelina van Compagnie Cecilia.
 

Meer informatie

 

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten