Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen…

Om de vele uitdagingen op het vlak van woonbeleid in Gent aan te gaan, werd eind 2017 een Taskforce Wonen opgericht. Het Gentse stadsbestuur nam de regie in handen en heeft in samenspraak met het middenveld en de private sector een aantal concrete acties voor erg kwetsbare groepen uitgewerkt. Deze worden voorgesteld op 12 september 2018 in een open vergadering.

 

 

Veel uitdagingen op vlak van wonen, met nadruk op kwetsbare groepen

Gent is een fantastische stad om te wonen, en de bevolking groeit jaar na jaar. Dit succes heeft ertoe bijgedragen dat kwaliteitsvol wonen duur geworden is in de stad. Het stadsbestuur maakte de analyse dat ondanks de vele inspanningen van de voorbije jaren er een krapte op de woningmarkt is en dat het zeker in de onderste segmenten van de woningmarkt moeilijk is om een betaalbare én kwalitatieve woning te vinden.

Daarom werd onder leiding van schepen Sven Taeldeman, bevoegd voor het woonbeleid, een Taskforce Wonen opgericht die niet alleen de belangrijkste betrokken politieke verantwoordelijken en alle betrokken ambtelijke diensten van Groep Gent samenbrengt, maar ook andere overheden en in het bijzonder het middenveld, de sociale huisvestings-maatschappijen en de private sector als belangrijke partners. Als barometer voor wat leeft, als inspirator én als mede-uitvoerder van oplossingen.
 

De Taskforce Wonen wou van meet af aan via een geïntegreerde en gefaseerde aanpak zowel acute problemen aanpakken als oplossingen bieden op middellange termijn die bijdragen tot een kwaliteitsvolle en betaalbare woonmarkt. Negen maanden later maakt de Taskforce Wonen een bilan op van het geleverde werk en stelt ze onder andere een reeks maatregelen voor op maat van een diversiteit aan erg kwetsbare doelgroepen. Een greep uit de acties die op korte termijn enkele acute problemen verhelpen:

CAW-project Leegstand

In afwachting van sloop of grondige renovatie staan sociale woningen soms gedurende geruime tijd leeg. Deze woningen voldoen op dat moment structureel niet meer om als sociale woningen verhuurd te worden. In het lopend CAW project leegstand stellen de sociale huisvestingsmaatschappijen deze woningen ter beschikking aan het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) die de woningen laat in orde stellen en verhuurt aan gezinnen in urgente en precaire situaties. Een screening van het patrimonium van de sociale huisvestingsmaatschappijen in Gent, op vraag van de Taskforce Wonen, wees uit dat hiervoor dit jaar nog bijkomend 21 woningen in aanmerking komen.

Erkende vluchtelingen en dakloze personen krijgen dak boven hoofd in HOGENT

Voor erkende vluchtelingen is het niet altijd evident om een geschikte woning te vinden op de private huurmarkt. HOGENT werd echter bereid gevonden om in een voormalig pand voor studentenhuisvesting op haar campus Vesalius 13 kamers ter beschikking te stellen voor erkende vluchtelingen in een precaire woonsituatie. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die hun woning moesten verlaten omwille van een onbewoonbaarverklaring of afbraak.

HOGENT zal in hetzelfde gebouw eveneens 5 kamers inzetten voor daklozen die hier voor een bepaalde periode gedurende 24 uur kunnen verblijven, terwijl dit in het reguliere systeem enkel over nachtopvang gaat. Met dit time out-project wil de Taskforce Wonen een antwoord bieden aan daklozen bij wie de noodzaak hoog is om even tot rust te komen (medische redenen, aanvang van een huisvestingstraject, …). HOGENT stelt de faciliteiten op de campus Vesalius vanaf eind oktober ter beschikking.
Projectoproep voor jongeren die bijzondere jeugdzorg verlaten

Tal van middenveldorganisaties nemen initiatieven  om kwetsbare personen te voorzien van opvang en tijdelijke bewoning in afwachting van een definitieve stabiele woonsituatie. Een heel specifieke doelgroep zijn jongeren die de bijzondere jeugdzorg verlaten. Het middenveld geeft aan dat het erg moeilijk is om panden te vinden. Het is ook niet evident om woningen in orde te stellen voor kwetsbare jongeren die de eerste stappen zetten in begeleid zelfstandig wonen. De Taskforce Wonen schrijft een projectoproep uit waarop middenveldorganisaties kunnen intekenen zodat ze financiële steun kunnen krijgen om hun pand voor die doelgroep in orde te stellen. De projectoproep wordt begin november gelanceerd.

Traject voor gegroepeerde caravanbewoners in de Hurstweg

De kern van de problematiek van gegroepeerde caravanbewoning is een groep Oost-Europeanen die in precaire leefomstandigheden leeft, zowel in de landen van herkomst, als in Gent. Er zijn hiervoor op Gents niveau geen pasklare beleidsoplossingen te bedenken. Als open en solidaire stad wil Gent de mensen die hier zijn niet aan hun lot overlaten. Daarom begeleidt de Stad Gent de gekende groep mensen binnen een beperkt en strikt afgebakend werkkader richting een beter woon- en toekomstperspectief, hier of in hun land van herkomst. Dit traject is concreet bedoeld voor mensen die al lange tijd in Gent verblijven en van wie de (meeste) kinderen hier zijn geboren.

De Lijn heeft een groep caravanbewoners toestemming gegeven om gedurende een jaar op een terrein aan de Hurstweg te verblijven. Gedurende dat jaar zullen de bewoners begeleid worden naar werk, zodat ze een betere toekomst kunnen uitbouwen en hun omzwervingen op het Gentse grondgebied kunnen stoppen. Hierbij verwacht de Taskforce Wonen dat de caravanbewoners duidelijke afspraken op het terrein zullen naleven en dat hun kinderen een schooltraject starten of verderzetten. Nieuwe caravans en bewoners zullen niet toegelaten worden op de Hurstweg; dit overschrijdt de draagkracht van de Stad Gent.
Middellange termijn

Tegen november zal de Taskforce Wonen ook beleidsaanbevelingen voor oplossingen op middellange termijn formuleren en uitwerken, met het oog op een kwaliteitsvolle en betaalbare woonmarkt.

 

 
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten