Caermersklooster wordt Kunsthal Gent en stelt eerste najaarsprogramma voor…

Onder de noemer ‘Kunsthal Gent’ ontpopt het imposante Gentse Caermersklooster zich de komende maanden tot een nieuw presentatie- en ontwikkelingsplatform voor beeldende kunst in Gent. Tijdens de verbouwingswerken in aanloop naar de officiële (her)opening in januari 2019, zijn bezoekers er dit najaar al welkom om in boeiende inspiratiesessies met kunstenaars en kunstenorganisaties de toekomst van de Kunsthal te verbeelden.

 

Een nieuwe artistieke invulling voor het Caermersklooster

Begin 2018 deed de Stad Gent een open oproep naar kandidaten om het Caermersklooster in het Patershol om te vormen tot een nieuwe ontwikkelings- en presentatieplek voor beeldende kunst. Nucleo, de organisatie achter meer dan 150 kunstenaarsateliers in Gent, en het collectief Smoke & Dust (019) werden met hun sterke kandidatuur door een externe jury van experten gekozen als nieuwe artistieke uitbaters.

Inspelen op de noden van beeldende kunst in Gent

Kunsthal Gent zal naast beeldende kunst tentoonstellen ook sterk inzetten op de ontwikkeling van kunstenaars en kunstenorganisaties. Het programma wordt een mix van opkomend talent en gevestigde waarden, van lokale, nationale en internationale kunstenaars. Daarmee vult Kunsthal Gent een leegte in het Gentse kunstenlandschap: de nood aan een professioneel en zichtbaar platform voor beeldende kunst, met een eigen positie tussen de kunstscholen en de vele kleinschalige initiatieven die Gent rijk is, de grote instituten zoals S.M.A.K. en de professionele galerijen. De nieuwe organisatie wil Gent zo internationaal op de kaart zetten door het publiek te laten proeven van spannende en hedendaagse beeldende kunst.

Officiële (her)opening in januari 2019, maar bezoekers nu al welkom

Vanaf januari 2019 is het artistiek programma in Kunsthal Gent op kruissnelheid en openen de eerste tentoonstellingen. Kunsthal Gent organiseert een feestelijke openingsweekend van vrijdag 25 tot en met zondag 27 januari om de nieuwe artistieke invulling aan het publiek voor te stellen. In tussentijd is het Caermersklooster een werfzone. Maar dat betekent niet dat de deuren gesloten blijven, integendeel: in aanloop naar januari nodigt Kunsthal Gent al volop kunstenaars, kunstenorganisaties en bezoekers uit.

Het programma van Kunsthal Gent bestaat dit najaar uit lezingen, performances, debatten en presentaties, en alle activiteiten zijn gratis. Via inspirerende gesprekken en workshops over onder meer beeldende kunst, talentontwikkeling, kunstenaarsresidenties, samenwerkingsvormen, diversiteit en kunsteducatie vervelt het Caermersklooster en neemt het een nieuwe vorm aan. Bezoekers kunnen kennismaken met uitdagende verhalen en praktijken, deelnemen aan de gesprekken en zo meebouwen aan een nieuw platform voor beeldende kunst in Gent. Zo kwam curator Prem Krishnamurthy (US) in zijn lezing van eind augustus al met het radicale voorstel om alle tentoonstellingen in de nieuwe Kunsthal permanent te maken: kunnen elkaar opvolgende tentoonstellingen naast elkaar blijven bestaan, en kan Kunsthal Gent daarmee een plek worden die ingaat tegen de gangbare tijdelijkheid van tentoonstellingen?
Een greep uit de activiteiten dit najaar
  • Kunstenaar Renzo Martens (NL) vertelt over het instituut in Congo waar hij artistiek directeur is en dat de motor vormt van zijn kunstpraktijk.
  • Alex Misick (UK) komt uitleggen hoe CCA Glasgow samenwerkt met vele organisaties in de stad, hoe ze kunstenaars selecteren en omgaan met de talloze aanvragen die ze als plek krijgen.
  • Gavin Wade (UK) van East Side Projects in Birmingham zal de nadruk leggen op het belang van de context waarin je tentoonstellingen maakt.
  • Marina Coelho (BRA) vertelt over haar werk als oprichter van Kunsthalle São Paulo en over haar aanstaande verhuizing naar Gent.
  • Chris Fitzpatrick (US) komt praten over het ‘Kunstverein’-systeem dat in Duitsland erg populair is, en over hun tentoonstellingen die zich vaak niet uiten als tentoonstellingen.
  • Olivier Goethals (BE) reageert op de gesprekken door middel van ingrepen op scenografie en architectuur. Zo ontstaat een nieuwe scenografie die ruimte creëert en organiseert voor alle andere artistieke activiteiten.
  • Croxhapox is een Gents experimenteel kunstenhuis met een lange geschiedenis, en momenteel zonder een vaste uitvalsbasis. Kunsthal Gent nodigde het nieuwe team van croxhapox uit als de eerste residenten van het ontwikkelingsplatform, om te reflecteren op de toekomst van croxhapox in verhouding tot hun bijna 30-jarige archief.
Vanaf de herfstvakantie starten ook structurele partners Art Cinema OFFoff, Curatorial Studies en das Kunst met hun activiteiten in het Caermersklooster. Zo zal Art Cinema OFFoff, het Gents onderzoeks- en vertoningsplatform voor experimentele film, er dit najaar filmprogramma’s organiseren en vindt een deel van het postgraduaat Curatorial Studies er plaats.
De eerstvolgende activiteiten in Kunsthal Gent:

· Maandag 17 tot en met zaterdag 21 september: sessies in het kader van After Summer School, een organisatie van Campo

· Zaterdag 7 oktober: Ontbijt met rondleiding voor buurtbewoners en doorlopend infopunt in het kader van Open Ateliers, een organisatie van NUCLEO

· Vrijdag 12 oktober: Lezing Marina Coelho

 

Het volledige programma wordt de komende weken bekendgemaakt via

www.facebook.com/kunsthalgent. Ondertussen wordt er volop gewerkt aan een website die begin oktober wordt gelanceerd.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten