Startschot voor de aanpak van steegjes…

De Stad Gent start met de heraanleg van de eerste vijf steegjes uit het steegjesplan. Na een proefproject in de Werregarenstraat (beter bekend als het Graffitistraatje) zijn de volgende vijf steegjes aan de beurt. Vanaf 17 september 2018 starten de werken achtereenvolgens in de Gillis Coppinssteeg, de Perkamentstraat, de Jan Botermanstraat, de Phoenixstraat (toegang tot beluik) en de Koolsteeg.

 

Achtergrond

De talrijke steegjes in de Gentse binnenstad zijn handig om snel even te passeren met de fiets of te voet, maar ze zijn vaak in slechte staat. In 2015 werden daarom 20 steegjes gekozen, die in aanmerking komen voor een integrale heraanleg. Dit betekent dat zowel de nutsleidingen, riolering als bovenbouw volledig vernieuwd worden. Niet evident in deze smalle en soms doodlopende straatjes, waar er nauwelijks ruimte is om te werken. De Werregarenstraat (Graffitistraatje) werd als proefproject aangepakt en afgewerkt in 2017. De ervaringen in het Graffitistraatje blijken nuttig voor de aanpak van de eerstvolgende vijf steegjes.

Van vijf naar twintig

Op 17 september 2018 start de aannemer in de Gillis Coppinssteeg (in de buurt van de Sleepstraat). Vervolgens schuift hij door naar de Perkamentstraat en Jan Botermanstraat (zijstraten van de Burgstraat). Van daar gaat het naar de Phoenixstraat, waar enkel de toegang tot het beluik wordt aangepakt. Begin 2019 is de Koolsteeg aan de beurt. Ondertussen bereidt de Stad Gent het bestek voor om de volgende steegjes aan te pakken. Daarin zitten onder andere de Turrepoortsteeg, Watergraafstraat en Jonkvrouw Mattestraat. Staan ook nog op de planning in de komende twee jaar: Kleinvleeshuissteeg, Garensteeg, Heilig-Bloedstraat, Sint-Martensblindeken, Pluimstraat, Varkensstraat, Oliestraat, Sint-Jansvest en de Saghermansstraat.

Woonerven

Elk steegje wordt volledig vernieuwd en ingericht als woonerf. De nieuwe aanleg loopt van gevel tot gevel en gebruikt de maximale breedte van de straat. In de meeste steegjes zijn ook straatgeveltuintjes mogelijk. Voor echte bomen zijn de straatjes jammer genoeg te smal.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten