De Gensche Gazette op ontdekking

Na jaren van renoveren en verhuizen is de vernieuwde bibliotheek van de UGent, letterkunde en wijsbegeerte terug open voor het publiek en deze is een parel in ons Gent.

Het pronkstuk van de nieuwe vleugel werd het atrium. Waar ooit een verloederde tuin woekerde is nu een grote leeszaal op de kelderverdieping. e gevels werden volledig gerestaureerd en op een zwevend platform kwamen extra werkplekken en een balie. Een passerelle werd beschermd en blijft behouden.

Om de bibliotheek in bedrijf te houden en rekening te houden met de langdurige restatautie werd het project opgesplitst in 3 fases.

in 2012 werd de eerste verdieping van de vleugel Magnel (letterkunde) geopend, in 2014 vleugel Loveling ( kunst, wijsbegeerte en geschiedenis). Op 7 september werden alel werken afgerond en werd de bibliotheek officieel geopend.

Er werden meer dan 1.000.000 boeken verhuist en sommige collecties moeten om organisatorische redenen immers meer dan 1 keer verhuizen.

De gigantische collectie van 700.000 werken zaten verspreid over 50 verschillende collecties en maar liefst op  222 locaties. Dit ging van leslokalen tot de kantoren van de professoren en  assistenten.

49 verschillende classificatiesystemen, tal van verschillende regelementen en de meest uiteenlopende openingsuren maakten het de studenten bijzonder moeilijk om boeken terug te vinden. Daarboven was de helft van de collectie niet ingevoerd in het centraal  systeem. Dankzij de vele vrijwillers is een groot deel reeds volledig ingevoerd en doet men ook beroep op de anderstaligen om hen hierbij te helpen, daar vele boeken ook in het Indisch, Swahili en nog vele andere talen zijn geschreven.

Onze fotoreportage van het bezoek

 

Volg ons op :
0