Foodsavers Gent kaapt grote internationale prijs weg…

Foodsavers Gent won op 4 september 2018 de hoogste prijs tijdens de uitreiking van de internationale Milan Pact Awards in Tel Aviv. Het project van de Stad Gent en OCMW Gent is uniek omdat het inzet op 3 doelstellingen; reduceren van voedseloverschotten, ondersteunen van organisaties die aan voedselbedeling doen en het activeren (re-integreren) van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Foodsavers heeft sinds de lancering in maart 2017 al zo’n 630 ton voedseloverschotten van de afvalberg gered, ondersteunt 72 organisaties en leidde tot nu 16 medewerkers op tot logistiek medewerker.

De Milan Pact Awards worden uitgereikt door het Milan Urban Food Policy Pact en de Fondazione Cariplo aan steden die inzetten op duurzamere voedselsystemen. Foodsavers Gent behaalde de hoogste score en wint 15.000 euro om ook andere steden op weg te helpen met een vergelijkbaar logistiek systeem dat de strijd aanbindt met voedselverspilling.

 

 

Een succesverhaal

Foodsavers Gent startte in maart 2017. Eind 2017 had Foodsavers Gent de verwachtingen al ruimschoots overtroffen. Op 10 maanden tijd werd maar liefst 300 ton voedseloverschotten verdeeld aan 18.971 mensen in armoede. Deze overschotten bestaan voor 70% uit verse groenten en fruit. Ook voor 2018 zijn de cijfers veelbelovend: de eerste helft van 2018 (januari – juni) werd al 328,32 ton voedseloverschotten opgehaald, wat het totaal op zo’n 630 ton brengt. 

Nationaal en internationaal voorbeeldproject

De goede resultaten die Foodsavers Gent kan voorleggen, wekten al interesse op in binnen- en buitenland. Het project kreeg collega’s over de vloer uit Kortrijk, Brugge en van W13 (een aantal Zuid-West-Vlaamse OCMW’s en het CAW). En over de grenzen heen ontving Foodsavers zelfs delegaties uit onder andere China en Zweden. Foodsavers Gent heeft dan ook overduidelijk een voorbeeldfunctie in binnen- en buitenland.

Foodsavers Gent viel ook al meermaals in de prijzen in België en won de publieksprijs van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties, de Sustainable Partnership Award van The Shift en de Food Waste Award in de categorie ‘lokale besturen’. Nu valt het project ook internationaal in de prijzen.

Milan Pact Awards

De Milan Pact Awards gaan uit van het Milan Urban Food Policy Pact. Dit pact werd al door 176 steden wereldwijd ondertekend, waaronder Gent als koploper. Het is een engagementsverklaring van steden om in te zetten op duurzamere, stedelijke voedselsystemen. De awards belonen innovatieve projecten van steden die verandering bij steden wereldwijd kunnen versnellen. De prijs zet dan ook expliciet in op uitwisseling met andere steden.

Zes projecten krijgen een eervolle vermelding, maar slechts één project wint de Highest Score Award. Deze wordt toegekend aan het project met de hoogste score voor volgende criteria: aanpasbaarheid, integratie, innovatie, impact en inclusie. Foodsavers Gent wint vandaag de Highest Score Award en de daarbij horende 15.000 euro.

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten