Meer en betere kinderopvang in de Brugse Poort…

Op 5 september 2018 opent Kinderdagverblijf De Bron, Bevrijdingslaan 1 in Gent, na twee jaar renovatie opnieuw de deuren. De Stad Gent investeerde de laatste jaren fors in kinderopvang in de Brugse Poort. Met de aanpak van drie kinderdagverblijven realiseert Stad Gent er een aanzienlijke uitbreiding van 75 extra kinderopvangplaatsen.

 

Extra kinderopvang in de Brugse Poort

De Brugse Poort is de wijk met het hoogste aantal 0 tot 2-jarigen in Gent. De nood aan kinderopvang is er bijgevolg groot. Naast de uitbreidingen bij de kinderdagverblijven De Bubbels (28 opvangplaatsen) en Kobe & Nanou (42 opvangplaatsen), renoveerde de Stad Gent ook De Bron, het oudste kinderdagverblijf van de stad. Daar zullen 84 kinderen opnieuw hun plek vinden, wat een uitbreiding met vijf opvangplaatsen is ten opzichte van vroeger. In totaal stijgt zo het aantal opvangplaatsen in De Brugse Poort met 75. Ouders betalen er volgens hun inkomen.

Problemen ‘aan de bron’ aangepakt

De Bron was het eerste kinderdagverblijf van de Stad Gent –destijds geopend als “Opvang nummer 1” in 1972–, en was dringend aan renovatie toe. De Stad koos voor een nieuwe passiefbouw, wat betere isolatie en energiezuinigheid inhoudt. Het kinderdagverblijf krijgt bovendien een polyvalente zaal te gebruiken door zowel ouders als buurtbewoners.

Voor het creëren van een uitnodigende, vertrouwelijke en stimulerende omgeving voor jonge kinderen werd de infrastructuur grondig herzien. Er is een grote multifunctionele speelgang en een snoezelruimte waar de kinderen tot rust komen. De leefruimtes hebben verzorgingshoeken met kitchenette, aparte slaapruimtes alsook een overdekte speelplaats of een terras. Voldoende opbergruimte voor buggy’s en voor speelgoed is voorzien. Bij de inkom verwelkomt het opmerkelijke kunstwerk ‘sans papiers (uit de kindertijd van de mens)’ van Sven ’t Jolle de bezoeker. Het beeld brengt een ode aan de eeuwenoude symbolen van geboorte en zorg en verwijst met zijn speelse, hedendaagse vormen tegelijk naar de frisse visie van de gerenoveerde De Bron op kinderopvang en zijn inclusieve werking. 
 

Praktische info

  • Kostprijs: (voorlopig gunningsbedrag, nog niet eindafrekening) € 3.187.517,73 incl. BTW. Stad Gent ontvangt een subsidie van 1.450.000 euro van het VIPA  (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden)
  • Aannemer: Bouw en Renovatie B&R
  • Ontwerper: B2Ai en Architectenbureau Van Derbeken bvba 

 

 

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten