MOEDERSCHOOL MET SLOOP BEDREIGD

Het laatste gebouw van de wereldtentoonstelling uit 1913 te Gent loopt opnieuw gevaar om gesloopt te worden. Deze modelschool uit ‘Het Moderne Dorp’ wordt ook wel de ‘Moederschool van Vlaanderen’ genoemd omdat ze als prototype voor een bescheiden school in landelijke context een enorme invloed had op de naoorlogse scholenbouw in functie van de toen pas ingevoerde leerplicht. In heel Vlaanderen, van de Westhoek tot Limburg, zijn recent meer dan 100 zogenaamde ‘dochterscholen’ gevonden met een sterk gelijkende typologie die onmiskenbaar gebaseerd zijn op de school die in 1913 tentoongesteld wordt op de universele wereldtentoonstelling.
Toch is dit unieke gebouw vandaag niet meer beschermd. Binnenkort wordt het zelfs mogelijks gesloopt.

De nieuwe bouwheer – grootwarenhuisketen Aldi – doet echter wel een bewonderenswaardige poging om dit uiterst waardevolle erfgoed te behouden. De discounter is bereid om een aanzienlijk bedrag te investeren in een gedeeltelijke heropbouw van de voormalige modelschool op de plaats van haar huidige winkel. In ruil daarvoor kan de bestaande winkel tijdens de gehele periode van de sloop en de bouw van de grotere winkel op de site van de Sint-Gerardusschool gewoon open blijven.

De werkgroep heeft kort na het indienen van de nieuwe bouwaanvraag (met sloop en zeer beperkte wederopbouw) aan de beleidsmakers een voorstel gedaan waarbij in de buurt zowel de warenhuisketen kan uitbreiden, én de armenwerking een nieuw thuis krijgt én uitzonderlijk en uniek erfgoed maximaal behouden kan worden. Hiertoe zou de werkgroep, ondanks het feit dat er hierdoor sowieso heel wat erfgoedwaarde verdwijnt, toch instemmen met een eventuele verplaatsing, op voorwaarde dat dit ‘correct’ gebeurt, i.e. volgens het advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed d.d. 21 juni 2017.

Hiertoe zijn er echter meer financiële middelen (van o.a. de overheid) nodig. Het is immers totaal ongehoord dat een overheid één van de meest belangrijke gebouwen van de Belgische en Vlaamse onderwijsgeschiedenis níét beschermt of als uiterst waardevol erfgoed onderkent, niettegenstaande de voormalige modelschool uit het ‘Moderne Dorp’ van de universele wereldtentoonstelling van 1913 te Gent driemaal beschermenswaardig is. Op dit moment investeert de Aldi zelfs méér in ons erfgoed dan de stad Gent of Vlaanderen. Tot zover dus het vermeend ‘erfgoedbeleid’ dat onze cultuur in stand dient te houden om op die manier onze Gentse, Vlaamse en Belgische identiteit te verzekeren voor de toekomst.

Als we in de buurt allemaal aan hetzelfde zeil trekken, kunnen we dit inmiddels historisch en steeds meer escalerende conflict echter zeker nog oplossen. Vandaar ons voorstel (om onder voorwaarden) af te zien van de bescherming in situ.

Om die reden vragen we iedereen – ook de eigenaar en zelfs ‘erfgoedtegenstanders’ zoals Herman Vandensteen – om samen met ons de overheid te vragen om meer financiële inspanningen te doen opdat deze TOTAALOPLOSSING de conflicten in de buurt onnodig en overbodig kan maken.

Meer informatie vind je op www.moederschool.wordpress.com.

De FB groep Red het laatste gebouw van de wereldtentoonstelling

 

Volg ons op :
0

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten