Offerfeest 2018…

Op dinsdag 21 augustus 2018 viert de islamitische gemeenschap het Offerfeest. In Gent faciliteren de Stad Gent en IN-Gent vzw elk jaar de organisatie ervan in samenspraak met de moskeeverenigingen. Het Offerfeest is een religieus gebeuren, maar blijft vooral ook een sociaal feest.

 

Verschillende mogelijkheden om het Offerfeest in Gent te beleven

De Gentenaars krijgen verschillende opties aangeboden om een offer te maken. Gentse moslims kunnen met schenkingen bij verschillende organisaties terecht. Veel moslims kiezen voor een gift aan fondsen of hulporganisaties, hier of in het land van herkomst. Traditioneel offeren moslims een schaap, ram of rund. Een deel van het vlees wordt geschonken aan familie of aan mensen die het minder goed hebben.

Het onverdoofd slachten van een schaap kan enkel in een erkend slachthuis. De Stad Gent en IN-Gent vzw werken hiervoor voor het eerst samen met het slachthuis Moerbeko NV in Zele. De samenwerking met het slachthuis Adriaens NV werd op verzoek van het slachthuis in Zottegem stopgezet. 106 Gentenaars maken dit jaar nog gebruik van het aanbod. Vanaf 2019 zal onverdoofd slachten in heel Vlaanderen verboden zijn. Gentenaars die kiezen voor verdoofd slachten, kunnen terecht op een tijdelijke slachtvloer in Londerzeel. Daar wordt geslacht na gebruik van een verdovingstoestel. Het gebruik van deze slachtvloer wordt gestimuleerd door de Stad Gent en is gratis.

Tot slot kiezen heel wat Gentse moslims voor de mogelijkheid om een geslacht schaap, ram of rund aan te kopen. Daarvoor kunnen ze terecht in verschillende islamitische slagerijen in Gent. Van donderdag 16 augustus tot en met vrijdag 24 augustus 2018 geldt in Gent een sperperiode waarin alle vormen van thuisslachtingen ten strengste verboden zijn.

Communicatie

De Stad Gent en IN-Gent vzw zetten sterk in op communicatie om de mogelijkheden voor het vieren van het Offerfeest in Gent bekend te maken. Wie zich registreerde voor een vorige editie, ontving een folder. Verder was er opnieuw een affiche- en flyercampagne, en konden burgers terecht op het Facebook-account en de website van IN-Gent vzw en Gentinfo.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten