Stad Gent draagt zorg voor oorlogsgraven…

De 18 Gentse begraafplaatsen tellen in totaal zo’n 5.000 oorlogsgraven. Op de begraafplaatsen van Ledeberg en Gentbrugge werden nieuwe kruisjes geplaatst voor de slachtoffers van Wereldoorlog I en II. Voor elke begraafplaats wordt een plan van aanpak opgemaakt dat focust op het onderhoud van alle oorlogsgraven.

 

Zorg voor funerair erfgoed

De Stad Gent heeft geen oorlogsbegraafplaats, de slachtoffers van de Wereldoorlogen liggen begraven op de 18 Gentse begraafplaatsen. Dat geldt zowel voor burgerslachtoffers, oudstrijders als soldaten die sneuvelden. In totaal tellen de Gentse begraafplaatsen zo’n 5.000 oorlogsgraven.

De Stad Gent onderhoudt de grote ereperken met Belgische slachtoffers en oudstrijders met eenvormige graftekens. De andere graven worden door de nabestaanden onderhouden. Deze militaire en oorlogsgraven zijn belangrijke getuigen van ons verleden en geven de begraafplaatsen een bijzonder uitzicht. Alle oorlogsgraven worden per begraafplaats in kaart gebracht met daaraan gekoppeld een onderhouds- of herstelplan.

Nieuwe kruisjes op de begraafplaatsen van Ledeberg en Gentbrugge

In Gentbrugge kregen de eenvormige graven van de soldaten die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog nieuwe graftekens. De nieuwe kruisjes zijn identieke replica van de bestaande kruisjes. Hetzelfde gebeurde op de begraafplaats van Ledeberg voor de graven van de burgerslachtoffers van de bombardementen door de geallieerden in 1944 (WOII). Ook de graven van gesneuvelden militairen en oudstrijders daar worden opgefrist. Bij deze ereperken is het belangrijk dat uniformiteit bewaard blijft.

Voorbije en geplande werken

Op verschillende begraafplaatsen worden gaandeweg de planten op erepleinen onder handen genomen. Dat gebeurde twee jaar geleden al in Gentbrugge voor de burgerslachtoffers. Ook in Mariakerke en Drongen werd dit al aangepakt. Daarnaast werden de grotere oorlogsmonumenten op de Westerbegraafplaats en in Gentbrugge gerestaureerd. Ook de opfrissing van een aantal graven op de begraafplaatsen van Sint-Amandsberg, Gentbrugge, Wondelgem Dries, Drongen en de Westerbegraafplaats staat de komende maanden gepland.

Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten