Voornaamswijziging gratis vanaf 1 augustus…

Wie vanaf woensdag 1 augustus 2018 zijn of haar voornaam wil laten veranderen, kan dat veel sneller én volledig gratis. Voortaan is het de gemeentelijke ambtenaar zelf die beslist of een aanvraag voor een voornaamswijziging voldoende gemotiveerd is.

Wie voor 1 augustus 2018 zijn of haar voornaam wilde wijzigen, moest daarvoor een schriftelijke en gemotiveerde aanvraag indienen bij de Federale Overheidsdienst Justitie. Pas na ontvangst van een schriftelijke toelating door de Dienst Naamswijzigingen kon de aanvrager zijn of haar voornaam laten aanpassen door de ambtenaar van de burgerlijke stand. De procedure om een voornaam te veranderen kon tot anderhalf jaar duren en kostte 490 euro. Voortaan is het de gemeentelijke ambtenaar zelf die beslist of een aanvraag voor een voornaamswijziging voldoende gemotiveerd is. Een verzoek bij de Federale Overheidsdienst Justitie is niet langer nodig. Is er geen bezwaar en kan de aanvrager de nodige documenten voorleggen, dan zal de voornaamswijziging binnen enkele dagen worden afgerond. Wanneer er bijkomend onderzoek nodig blijkt, duurt de procedure maximaal drie maanden. Vorig jaar vroegen in Gent 20 personen een nieuwe voornaam aan. De belangrijkste redenen waarom iemand een andere voornaam wil, is omdat de voornaam belachelijk klinkt of verouderd is. Ook transgenders wijzigen meestal hun voornaam.

De Federale Overheidsdienst Justitie blijft wel bevoegd voor beslissingen over familienaamswijzigingen.
Volg ons op :
%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten